Klimatet för det fria ordet blir allt kallare. Foto: Rolf Waltersson.

Ungerns hotade medier – Även i länder som Polen och Grekland stryps det fria ordet

Jag ser Kunskapskanalens Dokument utifrån med rubriken: “Ungerns hotade medier”.

Det är en tysk dokumentär från 2022 som handlar om den kraftiga högervridningen i Ungern under president Orbán.

Så här beskrivs programmet:

“Fria medier existerar knappast i Ungern. Sedan 2010 har landets regering med Viktor Orbán i spetsen monterat ner oberoende medier och tagit kontrollen över både tidningar, radio och TV. Men det finns unga journalister som står upp mot det de kallar statspropagandan. Hur har Orbáns parti Fidesz kunnat skaffa sig en sådan kontroll över Ungerns medialandskap och hur påverkas demokratin i landet”.

80 procent av media i Ungern ligger under regeringens kontroll. De media som fortfarande är fria är satta under hård press. Journalister trakasseras och övervakas. Övervakning sker bland annat med hjälp av det Israeliska underrättelsetjänsten NSO:s spionprogram Pegasus.

“Närmare 50 000 telefonnummer till aktivister, journalister och politiker runt om i världen kan ha övervakats med hjälp av spionprogrammet Pegasus. Bland dem som kan ha utsatts finns enligt medieuppgifter tre presidenter, tio premiärministrar och en kung”, SvD 22 juli 2021.

I programmet “Ungerns hotade medier” berättar en av journalisterna, Kriszina, som arbetade på en av dessa statliga tv-kanaler hur det gällde att “rätta in sig i ledet”. Man fick till och med order om att i tv-program hela tiden baka in de slagord som Orbán använder i sina tal.

Till slut stod Kriszina inte ut med att sprida regeringens propagandalögner. Hon sade upp sig och arbetar nu som servitris på en restaurang.

EU har vid flera tillfällen starkt kritiserat den statliga styrningen och kontrollen av media i Ungern.

Motsvarande “utveckling” ser vi även i Polen där både media och rättssystemet hamnat under regeringens styrning.

I senaste numret i Flamman finns en artikel av Leonidas Aretakis, som är tidningens chefredaktör och ansvarige utgivare. Rubriken och ingressen lyder:

“Grekland är den auktoritära konservatismens nya offer.

I land efter land monterar M:s och KD:s systerpartier ner demokratin. Nu har turen kommit till Grekland, där Ny Demokrati sedan valsegern 2019 har gjort allt för att kväsa fri journalistik”.

Pressfrihetsorganisationen ECPMF riktar i en rapport 28 mars hård kritik mot den grekiska regeringen. I rapporten skriver man att Ny Demokrati “är besatt av att styra berättelsen och att minimera kritiska och avvikande röster”

I rapporten vittnar flera journalister om självcensur när de granskar korruption, av rädsla att hamna på en dödslista eller ställas inför rätta.

För exakt ett år sedan, 9 april 2021, sköts kriminalreportern Giorgos Karaivaz ihjäl på öppen gata.

Nu talas och skrivs det om hur statsstyrd media är i Ryssland. Motsvarande “utveckling” ser vi nu i Ungern, Polen och Grekland. Det finns flera länder inom EU där det fria ordet sitter löst och där man kan säga att det pågår ett “kallt krig” mot journalister, tidningar, radio- och TV-kanaler.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like