– Det är svårt att sia om den framtida konjunkturen, säger förvaltningschef Magnus Minh Gustafsson på Eskilstuna Kommun…

Försörjningsstödet minskar just nu i Eskilstuna Kommun

Försörjningsstödsutbetalningarna (socialbidragen) minskar just nu i Eskilstuna Kommun. I juli i år gjordes 2042 utbetalningar, vilket kan jämföras med 2442 samma månad förra året. Det betyder att prognosen för kommunens totala försörjningsstödsutbetalningar under 2022 ser positiv ut.

– Det är mycket positivt att försörjningsstödet minskar, säger förvaltningschef Magnus Minh Gustafsson.

Minskad arbetslöshet

– Eskilstuna har, precis som riket, en minskad arbetslöshet, och just nu ligger vi på 11,7 procent, vilket är 1,5 procentenheter lägre mot samma period föregående år. Det är den lägsta siffran sedan 2009, säger Magnus Minh Gustafsson.

”Svårt att sia om framtiden”

– Det är svårt att sia om den framtida konjunkturen, fortsätter Magnus Minh Gustafsson. Det råder en osäkerhet inför hösten, och ännu mer inför nästa år. Just nu arbetar förvaltningen med att realisera arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämndens beslut om aktivitetsplikt, som syftar till att rusta försörjningsstödstagare att komma i arbete, säger han.

– Parallellt med aktivitetsplikten arbetar förvaltningen med den utbildningsplikt som Riksdagen beslutat om för de som är under etableringen. Förvaltningens uppdrag är att rusta vår målgrupp så att de kan komma i egen försörjning. Vi kommer att använda alla verktyg för att lyckas, avslutar förvaltningschef Magnus Minh Gustafsson.

You May Also Like