Vi bor på samma planet men lever i olika världar

Greta Thunberg höll ett engagerat tal vid FN:s klimatmöte i New York där hon läste lusen av de makthavare som bara pratar om miljöförstöring och klimathot utan att ta itu på allvar med det som måste göras.
Hon beskrev hur allvarligt läget är – att vi står inför en ekologisk kollaps om inget radikalt görs.

“När vi ser att huset brinner, kan man inte bara stå och titta på. Man måste göra något. Men ni bara pratar. Ni pratar om pengar. Och ni berättar sagor om ständig ekonomiskt tillväxt. Hur vågar ni”.

Hon fick applåder från de församlade makthavarna. Men vad tänkte de innerst inne? Tänkte de verkligen på miljön? Eller tänkte de mest på sina pengar som kanske går upp i rök “när huset brinner”.

Det sägs att man ska leva som man lär. Eller i alla fall försöka

För någon vecka sedan när regeringen presenterade sin budget som innebär slopad värnskatten, fick liberalernas ledare Nyamko Sabuni frågan vad hon ska göra med de 40 000 kronor hon tjänar på slopar värnskatt. Svaret blev:

“Viktigast är nog att vi konsumerar. Ju mer vi konsumerar desto bättre för landet”.

Detta säger hon samtidigt som de allra flesta inser, eller borde inse, att det finns ett samband mellan produktion, konsumtion och rovdrift på miljön. Framför allt den överkonsumtion som de rikaste ägnar sig åt. Detta har tydligen Nyamko Sabuni missat. Eller så bryr hon sig inte.

Man frågar sig om Nyamko Sabuni och Greta Thunberg lever i samma värld?

För några dagar sedan var det födelsedagsfest i Israel. Det var festfixaren Micael Bindefeld som bjöd in stora delar av “kändiseliten”, näringslivsfolk och politiker till “fem dagars lyx och flärd”.
Bland de som flög dit fanns “tunga namn” inom finansvärlden, L-ledaren Nyamko Sabuni tillsammans med Kd-ledaren Ebba Busch Thor och M-ledaren Ulf Kristersson.
Kan nämnas att förre moderatledaren Ulf Adelsohn hade förre socialdemokratiska ledaren Mona Sahlin som bordsdam.

Det må tyckas vara en liten fråga i det stora sammanhanget. Men varför flyga till Tel Aviv för att festa med tanke på flygets klimatpåverkan?

Lever dessa festfixare, “kändisar”, finansmän, och politiker på samma planet som Greta Thunberg?

Idag lyssnade jag på Ring P1 på Sveriges Radio där ordet i stort sett är fritt.
En herre ringde in med anledning av att ett brittiskt flygbolag gått i konkurs och att ett antal svenska Vingresenärer därmed blivit strandsatta.
Inringaren var förvånad att det var så många som berördes av inställda flygningar. Att det var flera hundra tusen som varken kom hem eller kom iväg, bara under en enda dag.

“Det pratas så mycket om utsläppen från flyget och vilken skada det gör för miljön. Varför är det då som många som flyger iväg bara för att bada och sola? Till och med till andra sidan jordklotet för att bada och sola”, var hans spontana fundering.

Något provokativt och tillspetsat kanske. Men något ligger det i hans fundering.

Om vi lever i samma värld som Greta Thunberg räcker det inte med bara ord. Vi måste gå från ord till handling – handling från det lilla vi var och en kan göra, till de stora förändringarna som kräver de stora och ibland svåra och obekväma besluten.

Rolf Waltersson

You May Also Like