”Vi är besvikna, både på medier och på polisen”

Det var tre elever på Rekarnegymnasiet som tog initiativet till manifestationen mot Jimmie Åkessons och Sverigedemokraternas möte i deras skolas aula i onsdags kväll.

Hanna Thessén, Fredrika Etzner och Zina Khoshabova går i klassen SA16A på det samhällsvetenskapliga programmet. När de fick klart för sig att SD och Åkesson skulle hålla ett opinionsmöte i deras skolas aula tyckte de att de på något sätt måste bidra till att människor fick möjlighet att uttrycka meningen att SD står för en politik som hotar värden som de själva och många andra vill värna.

– Genom Facebook och informationsblad kallade vi till en fredlig tyst protest mot Sverigedemokraterna, berättar Hanna Thessén för eFOLKET, som träffar henne i skarven mellan två lektioner.

– Vi blev jätteglada att så många slöt upp. Både ungdomar och vuxna. Vi var åtminstone drygt 50 personer. Sedan fanns det en grupp ungdomar som var lite högljudda, och någon smällde av en smällare.

Sverigedemokraterna bestämde sig för att inte släppa in andra än de egna sympatisörerna, och Hanna och den kritiska gruppen stängdes ute. De gick upp för en brant och ställde sig utanför den alternativa entré som finns där, helt nära huvudentrén.

– Det var där som polisen sedan gav sig på oss. De hade många hundar och poliserna skrek gå, gå, gå. Dom tvingade ut oss från vår skolas område, två hundra meter upp mot Krongatan. Där stod vi ytterligare en timme medan polisstyrkan hindrade oss att passera vägen in till skolan, och några tjejer tvingades gå en omväg hem i mörkret.

Hanna berättar att hon nu, dagen efter, inte mått så bra. Polisens aggressivitet blev en obehaglig överraskning, och vissa mediers, i hennes ögon snedvridna, skildring av händelseförloppet har gjort henne nedstämd.

– Men det börjar släppa nu, säger Hanna. Och vi kommer att fortsätta vara aktiva, och kämpa för det vi menar är viktigt. Vi ska fortsätta jobba för Rädda Barnens ungdomsgrupp.

Flera lärare på Rekarnegymnasiet, som eFOLKET har talat med, har uttryckt åsikten att skolan bör vara stolt över att elever engagerar sig för försvar av öppenhet, humanitet och solidaritet.

– Det är väldigt glädjande att elever på vår skola engagerar sig för anständighet och medmänskliga värden, och att de gör det på ett juste och demokratiskt sätt, säger läraren i samhällskunskap Samuel Lindholm.