Protester mot Åkesson och Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna hade hyrt lokal på Rekarnegymnasiet, för ett opinionsmöte i under onsdagskvällen. Talare var partiledaren Jimmie Åkesson. Tumult utbröt då över 50 personer protesterade mot Åkesson och hans parti. Polisen valde att tillkalla patruller från Linköping, Norrköping och Västerås.

Men om orsaken till tumultet går meningarna isär. Enligt ungdomar som är elever på Rekarnegymnasiet hade man planerat en fredlig och tyst demonstration. De kritiska ungdomarna vägrades dock tillträde till mötet i aulan. För SVT har ungdomarna berättat att de därför väntade utanför aulan för att genom en demonstrativ tystnad visa sitt avståndstagande i samband med att mötet avslutades och folk kom ut ur aulan.

– Det fanns andra ungdomar, som spelade musik och som smällde av en smällare. Men vi stod framför dem. Polisen gick emot oss och skrek gå, gå, gå. Men vi stod ju där lugnt och gjorde ingenting.

– En polishund hoppade på mig, men den hade munkorg, berättade en av ungdomarna för SVT.

För SVT har ungdomarna också berättat att de frågade polisen varför de måste motas bort.

– Då sa de att vi fick visa våra åsikter på annat sätt. Men hur? Vi stod ju bara där tysta.

Några ungdomar, som inte tillhörde den tysta demonstrationen, dröjde sig kvar ett tag och ropade protesterande slagord mot Åkesson och hans parti. Men framåt 21-tiden var läget helt lugnt.