Nedre trappsteget från vänster: Minja Revonkorpi, Outi Markkanen. Övre trappsteget från vänster: Johanna Mäkitalo, Maarit Siltamäki. Alla foton i inpasset: Rolf Waltersson.

Vernissage; utställningen med finländska konstnärer på Form & Färg

Den 2 augusti skrev jag ett inpass om utställningen där åtta finländska konstnärer från Eskilstunas vänortsstad Jyväskylä i Finland visar upp sina konstverk.

Fredag 5 augusti var det vernissage då det var tänkt att samtliga åtta konstnärer skulle vara på plats då utställningen utställningen öppnades med musik på gården.

Riktigt så blev det inte. Fyra av konstnärerna kunde inta vara med på grund av sjukdom och andra förhinder. Och musiken fick i all hast flyttas inomhus på grund av ösregn.

Hur som helst, vi var en liten men entusiastisk skara som var där.Vi fick lyssna på tal av Satu Malitainen från Torshälla Finska förening. Eftersom talet var på finska så jag kan inte återge vad som sades.

Duon Charlie&Emma bjöd på musik. Emma på fiol och Charlie på bas. Vi fick höra mycket trevlig musik i både folkton, som En dejlig visa, Idas sommarvisa och Bellmans Fjäril vingad samt ett par svängiga jazzklassiker.

Emma spelar helst folkmusik och Charlie är främst jazzmusiker, så det blev en skön blandning.

Någon finsk tango hade inte Charlie& Emma på sin repertoar. Men de hade en finsk vals som passande nog heter Emmas vals, eller “Emmas valssi” på finska.

Eftersom det fanns utrymme i den inte helt överfulla utställningslokalen tog två av våra finländska konstnärsvänner en svängom till “Emmas valssi”, en låt som de mycket väl kände till.

På tal om Jyväskylä. Eskilstuna och Jyväskylä blev vänortsstäder redan 1947. I år är det således 75-årsjubileum.

Det var med en viss besvikelse man från Form & Färg noterade att denna vänortsutställning under detta 75-årsjubileum gått spårlöst förbi både i våran dominerande lokaltidning Eskilstuna-Kuriren och från Eskilstuna kommun.

Eskilstuna-Kuriren, liksom eFOLKET, hade i förväg fått inbjudan till denna utställning. Men de förra behagade inte komma.

Det hade ju varit passande om även någon representant från kommunen visat intresse för detta vänortsutbyte, inte minst med tanke på att det även är jubileumsår. 75 år med vänortsutbyte mellan Eskilstuna och Jyväskylä.

På tal om Jyväskylä – Finlands kanske mest kända arkitekt Alvar Aalto är född i Jyväskylä. Arkitektur är ju också en form av konst.

Jag vill ännu en gång uppmana er som har möjlighet:

Gå och se denna fina utställning på Form&Färg, Bruksgatan 6 i Eskilstuna!

Öppet till och med 14 augusti.

Vardagar 12-18, helger 11-15

Rolf Waltersson

Lästips:

You May Also Like