YPG och YPJ, det demokratiskt socialistiska partiet PYD:s försvarsorganisationer, har aldrig angripit vare sig Turkiet eller någon av parterna i det syriska inbördeskriget. YPG och kvinnomilisen YPJ är inga terrororganisationer, däremot har de utgjort huvudkraften i besegrandet av terrororganisationen I.S. Turkiska styrkor har tillsammans med islamistiska stödtrupper i samband med upprepade angrepp mot PYD och självstyret i norra Syrien praktiserat terror och brutit mot folkrätten.

Varför så tyst från borgerligt håll angående det svenska kryperiet för Erdoğan

Här får ni möjlighet att svara på några frågor

Ann Linde och Magdalena Andersson slingrar sig som maskar på en metkrok när de försöker (bort)förklara att eftergifterna till Erdoğan inte alls är några eftergifter. Man är bara realister som anpassar sig till det nya läge som gäller för att godkännas av Turkiet som Nato-medlem.

Kritiken är hård mot avtalet från olika håll och kanter. Bland annat genom ett pressmeddelande från Svenska Freds: “Svenska Freds kommenterar: Sveriges Natouppgörelse med Turkiet”. 28 juni 2022.

Bland de politiska partierna är det bara Vänsterpartiet och Miljöpartiet som kritiserar avtalet. Både avtalets innehåll. Men även att Sverige tvingats (?) till förödmjukande förhandlingar med despoten Erdoğan, och att man tycks dansa efter hans pipa.

Övriga partier tycks gå helt “under radarn”. Jag har inte sett ett enda ord, inga uttalanden, inga frågor från journalister till företrädare för M, KD, SD, L och C.

Jag vill därför ställa några relevanta frågor här i eFOLKET till dessa partier.

Det var en enig riksdag som beslutade att stoppa all vapenförsäljning med anledning av Turkiets invasion av norra Syrien 2019.

Nu läser man att det avtal Ann Linde skrivit under innebär att vapenhandeln med Turkiet kan upptas igen. Detta trots att Erdoğan förvarnar om ännu ett anfall in i norra Syrien.

– Står ni fast vid det eniga riksdagsbeslutet från 2019, eller tycker ni att Sverige nu ska återuppta vapenförsäljning till Turkiet? Och i så fall varför?

Avtalet innebär att ett stort antal kurder bosatta i Sverige skall utvisas till Turkiet därför att de av Turkiet och Erdoğan utpekas som terrorister. Likaså att Sverige ska dela Turkiets uppfattning om vilka grupper som ska stämplas som terrorgrupper. Det gäller till exempel YPG – YPG som tillsammans med styrkor från USA besegrade IS i norra Syrien.

Erdoğan presenterade från början en lista på 33 kurder bosatt i Sverige och Finland som han vill ha utvisade till Turkiet. Nu har han vid Nato-toppmötet i Madrid utökat listan till att gälla 73 kurder enbart från Sverige.

Nu är det många kurder bosatta i Sverige som känner sig hottade av utvisning.

– Delar ni Erdoğans beskrivning av vilka grupper som är terrorgrupper? Tycker ni att YPG ska stämplas som terrororganisation? Och i så fall varför?

Jag vill påpeka att det Turkiet klassas som det land som har “världsrekord i fängslade journalister (videoklipp)” enligt en ledare i Aftonbladet för någon vecka sedan.

I samma tidning skriver Zina Al Dewany:

“Av världens fängslade journalister finns en tredjedel i Turkiet”

Även politiska motståndare som kritiserar Erdoğan hamnar i fängelse. Och ambassadörer i Turkiet som uttalar sig kritiskt förklaras av Erdoğan som “persona non grata”.

Reportrar utan gränser skriver: “Turkiet är rankat på 153:e plats av 180 länder i RSF:s Globala pressfrihetsindex 2021”.

I Erdoğans Turkiet räcker det nästan med att vara kurd för att misstänkas som terrorist. Och det räcker att journalister framför kritik mot Erdoğan och hans politik för att de ska stämplas som terrorister.

M, KD, SD, L och C, hör gärna av er till eFOLKET med svar på dessa frågor. Ni kan mejla:

kontakt@efolket.se

Jo en sista fråga. Har ni några synpunkter på själva förhandlingsprocessen? En process som nästan kan uppfattas som ett “husförhör” där prästen Erdoğan förhör sockenpigorna Ann och Magdalena om de läst sin läxa ordentligt och förstått katekesens innebörd.

Om inte så lär det bli bakläxa när frågan om svenskt Nato-medlemskap ska tas upp i Turkiets parlament.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like