Vänsterpartiets gruppledare om beslutet att lägga ner Årbyskolans högstadium: EN SKAM!

Trots alla protester från elever, föräldrar och lärare beslutade igår i kommunens grundskolenämnd den styrande majoritetskoalitionen (Socialdemokraterna och Moderaterna) att lägga ner Årbyskolans högstadium. Vänsterpartiet var emot, likaså L och KD. Maria Chergui, gruppledare för Vänsterpartiet i Eskilstuna kommunfullmäktige, har av eFOLKET tillfrågats om hur hon ser på beslutet, på tillvägagångssättet och på den situation som nu uppkommit. Hon har till eFOLKET tillställt uttalandet nedan.

Beslutet i Grundskolenämnden visar på vilken total maktfullkomlighet S och M har i den här kommunen.

Man ger Årbyskolans personal information om nedläggning 28 maj, bara två veckor innan beslut tas i nämnden.

Samtidigt är detta ett haveri hos skolförvaltningen utifrån hur de hanterat kommunikationen med elever och föräldrar. En kommunikation där vissa föräldrar kallas till möte och andra inte. En kommunikation där man inte kommunicerar ut att det är ett förslag till beslut och att det ännu inte är verkställt, utan pratar om det som att allt redan är klart.

Sen vill man inte lyssna och ha dialog när det framkommer nya fakta som förvaltningen själva inte tagit med.

Det är totalt obegripligt hur man kan genomföra detta så nära inpå sommarlovet. Det är fel i alla led. Det finns en kommunikationsplan i Eskilstuna kommun. Den har inte använts i detta beslut. Det är odemokratiskt och ett slag i ansiktet. En skam.

Vart ska eleverna ta vägen?!

Ansvariga politiker och tjänstemän ger inga som helst svar om vart berörda elever ska ta vägen. Man hänvisar till skolval. Förvaltningen och politisk ledning verkar inte kunna sitt eget system. Att splittra elever, ta ifrån dem deras lärare och trygghet är inget som skulle passera en barnkonsekvensanalys. En analys har gjorts av förvaltningen, men inte med barnen och föräldrarna, och framförallt inte med skolpersonalen. Detta är totalt underkänt och okänsligt.

Varför vågar man inte prata med barnen, ungdomarna, föräldrarna och personalen?

För man bryr sig inte är det enkla svaret. Man bryr sig inte. Annars hade man lyssnat.”

Maria Chergui– gruppledare Vänsterpartiet Eskilstuna

Läs också:

Eskilstuna: Protesterna hjälpte inte – Årbyskolans högstadium läggs ner

Eskilstuna: Kraftfull manifestation mot planen på nedläggning av Årbys högstadium

You May Also Like