Stålforsskolans matsal – en av Eskilstunas vallokaler…

Vallokalerna i Eskilstuna i full gång

Folk strömmar nu till de olika vallokalerna runt om i Eskilstuna Kommun.

I Eskilstuna öppnade vallokalerna redan klockan åtta i morse, och man håller öppet fram till klockan 20.00 ikväll.

Dålig passform i kuvertet

Det finns som bekant tre olika valsedlar i vallokalen – en för Kommunfullmäktige, en för Regionen och en för Riksdagen. Ett problem som flera besökare i vallokalerna upptäckt är att det har varit ganska svårt att få ner valsedeln i kuvertet. De tre olika valsedlarna innehåller var sin färg – vit, blå och gul. När varje valsedel är nerstoppad i sitt respektive kuvert ska färgen på valsedeln synas i ett öppet hål längst ner på kuvertet. Detta visar sig vara lättare sagt än gjort. När tidningen eFOLKETS reporter skulle rösta i Stålforsskolan under söndagsförmiddagen bekräftades detta:

– Man fick pyssla en stund innan det gick. Detta kan säkert uppfattas som ett problem hos många äldre, tror eFOLKETS reporter.

Dålig passform mellan valsedel och kuvert – det blev lite av ett pyssel…

Många förtidsröster

Inför det här valet har många valt att förtidsrösta. Därför tror många valarbetare att köerna och trycket till vallokalerna kanske inte blir fullt så högt idag söndag som inför valet 2018.

Högt valdeltagande

I Sverige har vi ett förhållandevis högt valdeltagande jämfört med många andra länder. I förra valet (2018) valde 87,2 procent av de röstberättigade i Sverige att utnyttja sin rösträtt. Det var för övrigt det högsta valdeltagandet sedan 1985. Även vid detta val spås deltagandet bli högt. Att det just nu är så jämnt mellan de två blocken kan enligt experter leda till att ännu fler väljer att rösta i detta val, då man anser att varje enskild röst kan vara avgörande.

Ikväll lär det vara många som sitter framför TV-apparaterna och följer valvakan. De senaste opinionsundersökningarna har ju visat att det är oerhört jämnt mellan de två blocken.

Läs också:

You May Also Like