Det gick inte att läsa några nyheter på flera svenska nyhetssajter under söndagskvällen…

Nyhetssajter drabbades av IT-attack under valvakan

Flera svenska nyhetssajter drabbades under söndagskvällen av en eller flera överbelastningsattacker. Attackerna gjorde att flera tidningars webbsidor låg nere. Och besökarna kunde inte läsa några nyheter på sidorna.

Det var mediekoncernen Bonnier News som drabbades. Tidningar som drabbades av attackerna var Expressen, Dagens Nyheter och HD-Sydsvenskan. Det ska ha handlat om en slags överbelastningsattack, där någon eller några plötsligt har skickat stora mängder webbtrafik.

– Vi har aldrig varit med om något liknande tidigare, säger Elsa Falk, kommunikationschef på Bonnier News.

Det var strax före klockan tio på söndagskvällen som flera av Bonnier News sajter drabbades – mitt under den pågående valvakan. Nyhetssidor som drabbades var Expressen, Dagens Industri och även alla Bonniers lokala nyhetssidor drabbades i vad som tros vara en IT-attack.

“Ett demokratiskt problem”

– Vi ser allvarligt på det som inträffat. Det är att betrakta som ett demokratiskt problem, säger Elsa Falk.

Dagens Media uppger att en dryg timme senare på kvällen, efter att all utomnordisk trafik blockerats, ska läget åter ha varit stabilt. Under själva driftstörningen övergick  Bonnier News Locals sajter till en slags nödsajt medan övriga ökade sitt skydd.

IT-attacken anmäld till MSB

I nuläget vet man inte vem eller vilka som ligger bakom IT-attacken under valvakan. Attacken är anmäld till Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB.

Läs också:

You May Also Like