Våldsapparaten står bakom kuppen.

Våldet fortsätter i Bolivia – en lägesrapport

Det är 11 november 2019. Det har gått mindre än en månad sedan presidentvalet 20 oktober. OAS hastar fram resultaten som skulle presenterats 12 november, och offentliggör en preliminär rapport om förmodade oegentligheter (som inte presenteras). Evo accepterar resultaten och kallar till nyval. Han vill till varje pris undvika våldsaktioner från oppositionen.

Men Carlos Mesa (den förlorande kandidaten) och Luis Fernando Camacho (ledare för upploppen) är inte intresserade nya val. Polisen och de väpnade styrkorna ansluter sig till kuppen och kräver Evos avgång.

Hur ska vi förstå den politiska kontexten i Bolivia? Vad är scenariot i landet när presidenten avgått? Den bolivianske analytikern Hugo Moldiz till CUBADEBATE:

Hugo Moldiz: Scenariot har inte i grunden ändrat sig sedan Evo Morales avgick. Det finns en fascistisk våg, som polisen ignorerat för att inte säga samarbetar med, som ägnar sig åt att ta över bostäder som tillhör personer i Movimiento Al Socialismo (MAS – Evo Morales´ och regeringspartiet). De bränner ner dem och hotar familjemedlemmar. Förföljelse av sociala och folkliga ledare har inletts. Våldsnivån och aggressiviteten har inte minskat.

CUBADEBATE: Vad är reaktionen hos de sociala rörelserna som försvarar Evo?

HM: Nu på måndag kan ökade protester väntas. De har gjort motstånd, framförallt i El Alto. Dessutom har bondeorganisationen Federación Campesina Túpac Katari anslutit sig till marschen mot La Paz eller till en allmän blockad av vägarna för att försvara förändringsprocessen, demokratin och president Evo. Det vi har emot oss är polisen och de väpnade styrkorna, som utgör en del av kuppen.

CD: Vad beror säkerhetsstyrkornas inställning på?

HM: Polisen och de väpnade styrkorna har alltid vägletts av doktrinen om nationell säkerhet i vilken fienden kan finnas inom eller utanför landet. Vi har inte lyckats ändra denna doktrin och inte heller fått fram nya militärer eller poliser som agerar enligt vår vision. Om polisen och armén inte står bakom regeringen är det svårt att regera. Medan Evos regering var stark och oppositionen svag så anpassade de sig. Men högern har konsoliderats.

Camacho nöjer sig inte med Evos avgång. Han vill fortsätta högerns mobilisering, vilket i praktiken är förtryck, tills en övergångsregering bildas. Vilka är de nästa stegen för att bilda en regering. Man ska då ta hänsyn till att de som enligt Grundlagen i detta läge ska ersätta presidenten har lämnat sina platser då de hotas till livet.

Allt de nu gör strider mot Grundlagen och landets lagar. Genom Adriana Salvatierras avgång (talman i parlamentets senat) och Victor Borda (talman i parlamentets deputeradekammare) är det första som behöver göras är att välja nya talmän i båda kamrar. Och det är besvärligt då MAS (Evo Morales´ regeringsparti) är i majoritet.

De kan då installera en regering i strid mot grundlagen.

Det skulle vara en olaglig regering och diktatur. Under tiden pratar OAS om åtgärder. Dess generalsekreterare Luis Almagro, lyckönskade dem som deltog i kontrollräkningen och uttalade sig efter 24 timmar efter kuppen mot en lösning i strid med landets grundlag. Evo avgick för att undvika blodsspillan på gatorna. Trots det fortsätter förtrycket. Plundringar, hot och kidnappningar händer en efter en. Polisen skjuter mot de som stöder Evo. Bolivia lider.

Arméns våld mot dem som stöder Evo kommer efter begäran av andre talman i Senaten, Jeanine Áñe, som några timmar tidigare bad armén att hjälpa polisstyrkorna för att “kontrollera de MAS-istiska horderna”. (MAS är alltså Evos parti och största partiet i Bolivia som kräver respekt för folkets röster).

Cubadebate 191111, Telesur 191111

No ha cesado la violencia

Represion contra manifestantes

Översättning: Zoltan Tiroler

Artikeln tidigare (11/11) publicerad på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida.

You May Also Like