Borgmästaren Patricia Arce misshandlas och förnedras av en rasistisk, högerextremistisk mobb.

Ann Linde, Boris Johnson och Donald Trump applåderar högerkuppen i Bolivia

Statskuppen i Bolivia innebär ett test. Vem är verklig demokrat och vem anser att statskupper kan vara bra om dom främjar egna intressen. Hur människor förhåller sej till det som nu sker i Bolivia visar också på vilken sida man står i motsättningen mellan de arbetande och fattiga på ena sidan och de utsugande och välbeställda på den andra. “Wich side are you on? ” som det heter i en US-amerikansk arbetarsång.

En man som USA:s president Donald Trump har inga problem, han välkomnar kuppen. Han slår fast att kuppen innebär att man tagit ytterligare ett steg mot “en fullständigt demokratisk, välmående och fri västlig hemisfär

Den brittiske Labourledaren Jeremy Corbyn har naturligtvis intagit en helt motsatt ståndpunkt. Han fördömer kuppen som vidrig.

Detta leder till kritik från det regerande konservativa partiets Dominic Raab, Storbritanniens utrikesminister. Raab finner Corbyns ställningstagande vara “otroligt”. Han anklagar Corbyn för “att sätta marxistisk solidaritet före demokrati”. Vad det nu kan betyda, logik är förvisso inte yttersta högerns bästa gren.

En som i likhet med Trump och Boris Johnsons utrikesminister inte heller fördömer kuppen är Sveriges utrikesminister Ann Linde. Hennes kommentar är minst sagt uppseendeväckande:

Nu ska det bli nyval i Bolivia och det är naturligtvis positivt att man reagerar när valet inte har kallats demokratiskt eller fullt genomfört på rätt sätt.

I Ann Lindes värld finns det alltså positiva statskupper. På den direkta frågan hur hon ser på militärens agerande svarar hon:

Jag kan inte säga något speciellt om det, mer än att det är positivt att man hörsammar de reaktioner som har varit om att valet inte var rättvist och att man nu gör ett nytt val.

(TT-citaten från Aftonbladet på nätet 11/11)

Noterbart är att Ann Linde inte håller med ordföranden i socialdemokratins brittiska systerparti, utan istället hamnar i samma position som Boris Johnsons brittiska högerparti och Donald Trump.

Ledarredaktionen
eFOLKET

Den bolivianska högerns självutnämnda “president” Jeanine Añez i mitten. Den rasistiska och fascistoida överklassen jublar triumferande. Och Ann Linde applåderar…

You May Also Like