I somras undertecknade Elisabeth Kántor, förvaltningschef på Socialförvaltningen på Eskilstuna Kommun, och Oscar Nissfolk, lokalpolisområdeschef i Eskilstuna, en överenskommelse om samverkan för personer som vill lämna ett kriminellt liv…

Vägvalet – för personer som vill lämna den kriminella miljön i Eskilstuna

Under de senaste veckorna har avhopparverksamheten Vägvalet haft en kampanj som vänt sig till kriminella genom reklamskyltar i Eskilstuna. Det rapporterar SVT Sörmland nu i veckan. Det är första gången som Vägvalet väljer att göra en riktad informationskampanj på stan för att locka fler att söka sig till dem. Vägvalet vänder sig även till anhöriga som kanske är oroliga för en person som hamnat i kriminella kretsar.

Eskilstuna Kommun och Polisen undertecknade i somras en ny överenskommelse om samverkan för personer som vill lämna organiserad brottslighet och som behöver stöd och skydd i och med det. Arbetet med personer som vill lämna en kriminell livsstil eller organiserad brottslighet är en av delarna i det brottsförebyggande arbetet. Målsättningen är bland annat att främja avhopp från kriminalitet, kriminella nätverk och våldsbejakande extremistisk miljö samt att försvåra för den organiserade brottsligheten.

Kriminell livsstil redan i unga år

– Vi kan inte blunda för att vi idag har många barn och unga under 18 år i den kriminella miljön, och som redan innan de blivit myndiga har utvecklat en kriminell livsstil. Personer under 18 har sökt sig till avhopparverksamheten förut, men då fått hjälp på andra sätt. Nu kan även personer under 18 år söka sig till och få stöd och hjälp inom ramen för avhopparverksamheten, berättar Oscar Nissfolk, lokalpolisområdeschef i Eskilstuna.

Oscar Nissfolk.

– Den reviderade samverkansöverenskommelsen kommer att ge oss ytterligare möjligheter att erbjuda stöd och hjälp till de som vill lämna en kriminell livsstil. Det är ett viktigt arbete som vi inom Socialtjänsten tillsammans med Polisen kommer fortsätta utveckla, säger Elisabeth Kántor, förvaltningschef på Socialförvaltningen på Eskilstuna Kommun.

Elisabeth Kántor.

Här kan du läsa mer om Vägvalet.

Läs också:

Polisen om den senaste tidens grova våldsbrott i bland annat Eskilstuna

Gängvåldet följer en kapitalistisk logik

You May Also Like