”Rutan, Prickan, Randan och Vita Bergens Polis” från 1969 – en pedagogisk, men också lite skrämmande barnskiva…

Lasse Berghagens Barnmusikal från 1969

Nu i veckan nåddes vi av det tråkiga beskedet att den mycket folkkäre sångaren, låtskrivaren, författaren och skådespelaren Lasse Berghagen gått ur tiden. Det efter en tids sjukdom. Lasse Berghagen blev 78 år.

Lasse hade ett gediget CV. Han gav ut sin första skiva 1965. Och 1969 kom hans stora genombrott med visan om “Teddybjörnen Fredriksson”. 1969 var också året då han gav ut en barnskiva som singel. Det var också en slags reklamskiva för ett välkänt märke för tandkräm och tandborstar. Med denna skiva ville man samtidigt lära barnen vikten av att borsta sina tänder – annars kunde det gå illa!

Pedagogisk och lite läskig

Radio eFOLKET bjuder idag på denna klassiska barnskiva från 1969. Både text och musik är skrivet av Lasse Berghagen. Det är också han som är berättarrösten på skivan. Till musiken har man tagit hjälp av Knud Jörgensens Orkester. För framför allt de lite mindre barnen var kanske denna skiva inte bara pedagogisk, utan också lite läskig…

Illustration: Eva Bergström.

Skivan gick under namnet “Rutan, Prickan, Randan och Vita Bergens Polis”. Klicka på ljudfilen här nedan för att höra den:

Läs också:

Lasse Berghagen är död

You May Also Like