ABBAs Tropical Loveland,april 1975 och Hög standard med Peps Blodsband,inspelad oktober 1975.

Vad fan är hög standard? – Champagne i en limousin eller kaffetermos i en trång gammal bil?

Efter att ha skrivit mitt inlägg här i eFOLKET (28 juni) om Peps Perssons död, satt jag och funderade på skivomslag. Skivomslaget ger ju ibland en antydan av vad albumet handlar om.

På omslaget till albumet Hög standard ser man Peps och några andra bandmedlemmar sittande hopklämda i baksätet på en liten gammal bil. De skålar glatt med kaffe från en medhavd kaffetermos.

Titellåten på albumet Hög standard är kritik mot materialism och konsumtionssamhället:

Tror du på att lyckan finns i en penningpung
Eller säljs i engångspack?

Tror du på reklamen som gör dig evigt ung?
Torskar du på deras välståndssnack?

Sedan får jag syn på skivomslaget till ABBA:s album Tropical Loveland. På bildomslaget sitter ABBA-medlemmarna i en limousinliknande bil där de lättjefullt smuttar på varsitt glas champagne. Man skymtar lite av den uniformsklädda privatchauffören.

Bilderna från Hög standard och Tropical Loveland har, trots skillnaden, vissa drag gemensamt – att man släcker törsten. I ena fallet med champagne i baksätet på en limousin. I andra fallet med kaffe från en termos i baksätet på en trång liten bil.

En ren tillfällighet?

ABBA:s Tropical Loveland gavs ut 21 april 1975. Hög standard med Peps Blodsband spelades in under några dagar i oktober 1975.

Peps har helt enkelt gjort en pastisch på ABBA:s skivomslag. Man har tagit bildidén för att göra en slags motbild på samma tema:

“Vad fan är hög standard?”

PS. “ En pastisch är något som i stil eller utförande är följsamt eller tydligt inspirerat av en äldre stil eller ett specifikt äldre verk… En pastisch kan också låna detaljer från olika konstverk och ställa samman dem på ett nytt sätt…

Ordet pastisch kommer från franskans pastiche… ursprungligen från italienskans pasticcio som betyder “pastej” eller “blandning”. Källa: Wikipedia.

Rolf Waltersson

You May Also Like