Bildskapare: TheDigitalArtist / Pixabay.

USA:s krigsmakt spred genom trollfabrik falsk antivax-propaganda

Nyhetsbyrån Reuters publicerade 14 juni ett skrämmande avslöjande om hur en trollfabrik tillhörande USA:s krigsmakt under Covid-pandemin spred falsk propaganda med syftet att förmå människor att inte låta vaccinera sig med det kinesiska vaccinet Sinovac.

I praktiken innebar trollfabrikens propaganda en uppmaning till miljontals människor att förbli ovaccinerade.

Fejk-propagandan riktade sig till länder i Tredje världen och främst till länder i Asien och Mellanöstern. Budskapet spreds genom Facebook, Instagram Twitter (nu X) med flera kanaler. Trollfabriken använde sig under kampanjen, enligt vad Reuters uppdagat, av omkring 300 falska konton.

Den cyniska desinformationskampanjen inleddes under Donald Trumps presidenttid, men fortsatte även under Joe Bidens.

Bakgrunden var att medan USA i enlighet med maximen Amerika först inte bistod länder i Tredje världen med vaccin, så gjorde bland andra Kina det. Kampanjen från Pentagons sida gick ut på att, som en hög militär uppgivit för Reuters, “smutskasta Kina”.

Ett land som trollfabriken i hög grad inriktade sig på var Filippinerna.

Propaganda särskilt riktad till muslimer uppgav att det kinesiska vaccinet innehöll ingredienser med med spår av fläskgelatin.

Hur många människor som avled i Covid på grund av den US-amerikanska kampanjen har inte kunnat beräknas.

Reuters avslöjande av Pentagons trollfabrik och dess cyniska desinformation kommenterades av Guardian 18 juni i en ledarartikel, som starkt fördömer metoden att “pumpa ut lögner” med död och lidande som följd.

Igår kommenterades trollfabrikens cyniska kampanj också på ledarplats i Aftonbladet. Författare till artikeln var inte den till det militära DCA-avtalet med USA entusiastiske Anders Lindberg, ledarskribent och politisk chefredaktör på tidningen, utan Zina Al-Dewany.

Zina Al-Dewany avlutar sin ledare med orden:

Kampanjen “lyckades” och i Filippinerna dog närmare 50 000 personer av coronaviruset.

Miljontals blev skeptiska till vaccinet, mycket på grund av dessa riktade desinformationskampanjer.

“Varför gjorde ni det där här när människor dog? Vi var desperata”, säger en läkare som tidigare arbetade för WHO.

De här sjuka metoderna sanktioneras alltså av just den supermakt som vi nu ska lita på sköter sig på svensk mark i och med DCA-avtalet. Allt med en förhoppning om att de inte gör något dumt. En stormakt som enkelt offrar miljontals människoliv för att vinna geopolitiska poänger.

Jag skulle inte räkna med gott uppförande.”

Källor:

Pentagon ran secret anti-vax campaign to undermine China during pandemic – Reuters, 14 juni 2024.

The Guardian view on the US and vaccine disinformation: a stupid, shocking and deadly game – The Guardian, 18 juni 2024.

De lurade muslimer att inte ta covidvaccin – Pentagons desinformation kan ha dödat tiotusentals – Aftonbladet, 20 juni 2024.

You May Also Like