Upprört bland eleverna på Fordonsprogrammet – ”Det här måste få ett slut!”

Som eFOLKET tidigare rapporterat kommer skolorna i Eskilstuna drabbas av stora nedskärningar. På Rekarnegymnasiet kommer en lärare att avskedas redan nästa månad, alltså mitt i en termin. Eleverna på Fordonsprogrammet är nu oroliga för vad som ska hända och tog beslutet att gå ut i strejk under dagen för att få behålla sin lärare.

August Augustsson

August Augustsson är en av eleverna på Fordonsprogrammet i klass FP17A på Rekarnegymnasiet. Han tycker att det är dumt att avskeda en lärare mitt under terminen och menar att Jari Puustinen och Jimmy Jansson helt saknar känsla för eleverna.

– Att lärare måste avskedas på grund av nedskärningar samtidigt som det ska bli fler elever kommer att sluta med kaos i klassrummen.

Robin Thim även han från FP17A håller med.

– Att avskeda en lärare som dessutom är vår mentor kan bli katastrofalt, det blir väldigt svårt för en ny lärare att veta vad vi kan och han får gissa sig till vilka betyg vi ska ha utav det han sett oss göra under en kortare period.

När hela klassen är samlad tar dom ett gemensamt beslut att gå runt i skolan och informera andra klasser om deras strejk. När de kommer tillbaka är de inte ensamma, flera andra klasser från fordonsprogrammet har anslutit. Vissa röster är upprörda men det finns samtidigt en optimistisk känsla, framför allt att de gör något tillsammans, att de verkligen bryr sig om sin egna situation.

August Augustsson lovar att de inte kommer att ge upp.

– Vi får se vad som händer efter den här dagen och om det krävs får vi ta till hårdare tag, vi tänker inte ge oss.

Ellinor Nordström Hedentorp som sitter i Elevrådet har full förståelse för att elevena strejkar. Det är klart att de inte vill bli av med sin lärare mitt under terminen eftersom det kan påverka betygen. Det Eleverådet kan göra är att ligga på rektorn. Vi har dessutom pratat med politikerna som gett oss en förklaring om varför de måste skära ner på skolan. Däremot har vi inte fått någon respons på våra frågor men vi ska på ett nytt möte i maj.

Innan jag lämnar skolan är det en elev som varit tyst under tiden jag varit där som reser sig upp och säger med kraft i stämman:

– Det här måste få ett slut, de kan inte sparka fler lärare.

You May Also Like