Foto: Johan Eckman.

Lärarprotester i Malmö – “Det här går inte längre!”

Fackförbundet Sveriges Lärare organiserade lördagen den 10 juni en stor demonstration i Malmö mot nedskärningarna i skolan som samlade runt tusen personer på Stortorget.

Vänster­partiet var det enda partiet i kommunfullmäktige som röstade emot de nedskärningar som drevs igenom av den styrande mittenkoalitionen vid en omröstning i våras. Internationalen har talat med vänsterpartisten Nina Jakku, som sitter som ersättare i kommunfullmäktige och är ledamot i förskolenämnden.

–Det rör sig om nedskärningar på ungefär 200 miljoner kronor på alla tre skolnämnderna. Det har enligt rektorerna inneburit att man tvingats säga upp runt 200 anställda med varierande tjänster i Malmös skolor hittills i år. Så det är ganska omfattande personalnedskärningar som hade kunnat undvikas, säger Nina Jakku.

–Vi i Vänsterpartiet röstade nej till styrets budget just av den här anledningen och röstade på vårt eget budgetförslag istället.

Nina Jakku (V) sitter i Förskolenämnden.

Vad skulle ert budgetförslag ha inneburit?
–Vi hade två olika budgetförslag faktiskt. Den ena skulle ha inneburit en skattehöjning med en krona, och då skulle det inte ha behövts göras några nedskärningar överhuvudtaget i Malmö. Sen hade vi ett kompromissförslag också, där vi hade höjt skatterna lite mindre, med runt 50 öre, och då hade vi kunnat freda att det inte blivit några nedskärningar i skolorna i alla fall. Men det här har styret inte ens velat diskutera med oss, utan deras inställning var hela tiden varit att genomföra nedskärningar, säger Nina Jakku.

Det politiska styret i Malmö består av en koalition mellan Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet. Nina Jakku berättar att det efter valet förra hösten egentligen fanns en majoritet för ett bilda ett rödgrönt styre med S, MP och V, men att Vänsterpartiet inte kunde gå med på de krav som Socialdemokraterna ställde för ett sådant samarbete.

–Inledningsvis trodde vi att vi skulle kunna ingå i styret, men sossarna hade fyra krav på oss för att få vara med. Inga höjda skatter, vi skulle tvingas gå med på nedskärningar, samt att vi inte skulle få uttala oss om försäljningar av kommunal mark, och sen skulle de ta ut vinster ur kommunala bostadsbolag. Det var vad vi förväntades gå med på för att överhuvudtaget få förhandla om att ingå i styret, och både vår grupp i kommunfullmäktige och partiföreningens styrelse sa att vi omöjligt kunde gå med på det här, säger hon.

Vad tänker du om helgens protester?
–Det är ju Sveriges Lärare som hade organiserat demonstrationen, och de ville inte ha några partipolitiska uppvisningar, vilket vi respekterar. Så vi har inte deltagit som parti, men det var många vänsterpartister som deltog som privatpersoner i demonstrationen, såväl kommunalpolitiker som skolpersonal och aktivister, berättar Nina Jakku, och avslutar:

–Vi tycker att det är jätte-jätteviktigt att stödja de här protesterna och att lyssna på vad lärare och annan personal som jobbar på skolor och förskolor har att säga. Och det de säger är att det här går inte längre!

Per Leander

Facket: Sveriges Lärare är ett fackförbund inom Saco, grundat den 1 januari 2023 genom en sammanslagning av de tidigare organisationerna Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet. Till det senare hade redan förbundet för landets folkhögskolelärare anslutit sig. Idag finns Sveriges Lärare Folkhögskola som en riksförening inom Sveriges Lärare, som blivit landets tredje största fackförbund med 300 000 medlemmar.

You May Also Like