Bilden från poddtoppen.se

Ulf Lundells “Vardagar”

Ulf Lundells båda senaste romaner heter “Vardagar” (2018) respektive “Vardagar 2”. Den senare låg på bokhandelsdiskarna våren 2019. De två böckerna består av nästan 1300 sidor sammanlagt och de är en förgörande kritik av mycket i vår samtid. Ulf Lundell riktar en rak vänster rätt i solarplexus på bland annat de fyra “mest högra” riksdagspartierna.

Jag har stundtals haft väldigt roligt under läsningen och faktiskt är det så att man bara vill fortsätta att läsa och läsa och läsa tills sista sidan. Och då vill man börja om från början igen! Det alltså en debattglad och stridslysten Ulf Lundell möter oss. På ett knappt år har han fått en rejäl renässans som debattör och samhällskritiker..

Lundell hymlar inte med var någonstans han hör hemma på den politiska skalan. Han är och förblir socialdemokrat. Och han spyr galla över Viktor Orbans Ungern över Trump i Vita Huset och kanske framförallt över Jimmie Åkesson och SD:s ledargarnityr. Även Löfven får ibland en liten släng av sleven. Men Ulf Lundell menar att alternativet förskräcker: en högerallians med Kristersson, Busch Thor och Jimmie Åkesson som nåt slags stödparti…

Författaren är alltså djupt orolig över den utveckling som vi har kunnat se de senaste åren när högerextremismen och de nationalistiska strömningarna svept över världen och även över vårt land.

De båda romaner är emellertid inte bara ett slags kritisk analys av vår samtid. De är också en sorts dagböcker över hur Ulf Lundell lever till vardag på Österlen; nära Kivik och inte så långt från Simrishamn, dit han åker och handlar det som vardagen kräver.

Ulf Lundell är dessutom en fågelskådare av rang. Han iakttar stararnas ankomst på våren tranornas avfärd mot södern på hösten . Han iakttar duvhökar, kungsörnar och sparvhökar under sina promenader nere vid havet.

I “Vardagar 2 får man som läsare en fin inblick i hur livet på Söder i Stockholm kunde te sig då Ulf Lundell växte upp under 1950- och 60-talet. En tid när samhället präglades av en stark framtidstro och en stark solidaritet fanns mellan människorna. Allt detta tecknar författaren med en varm nostalgisk återblick. Hans far var svetsare och hans mamma jobbade i en skolbespisning.

Men vad har vi fått för samhälle nu? – frågar sig Ulf Lundell. Jo ett samhälle där pengarna styr, där de snabba vinsterna räknas och där överklassen roffar åt sig allt, medan de sämst ställda i samhället blir allt fattigare. Han är dessutom ordentligt trött på det nyliberala samhället som präglat debatten i vårt samhälle sen ett antal decennier tillbaka.

I “Vardagar 2” ställer Lundell följande frågor. Har äldreomsorgen blivit bättre, har skolan blivit bättre , kommer tågen i tid? Han besvarar detta med ett rungade NEJ. Och han utbrister i samma bok AVPRIVATISERA FÖR HELVETE. Eftersom han ju är en rockartist bredvid sitt författande så lyssnar Ulf Lundell dagligen till artister som till exempel Bob Dylan, Neil Young, Van Morrison och Joni Mitchell. Han håller även på och planerar sin nu pågående sommarturné .Vilket han ibland är lite tveksam inför. Ska han fortsätta som artist eller lägga av… ? I hans vardagsliv får läsaren som sagts tidigare i artikeln en inblick i hur det kan bli när bilen inte startar eller när kylskåpet gått sönder eller när dator slutat att fungera. Vi som läsare känner igen problemen. Han anser också att mediesamhället har gått in i en moralisk kollaps. Aftonbladet t.ex tycker Lundell bara skriver om kändisar och gör reklam för olika reklambolag. Eller som han skriver i romanen Vardagar: Snacka inte så mycket skit. Gör något vettigt istället. FÖR HELVETE!

Kjell Andersson