Foto: Rolf Waltersson.

Tid är pengar – om man tycker pengar är allt

Tid är pengar. Då får man inte slösa bort dyrbar tid med att bara sitta och lukta på blommorna.

Vi ser hur stressen ökar i samhället. Vi jagar tid. Det är så mycket som måste hinnas med för att få “livspusslet” att gå ihop.

Men ju mer vi jagar tid desto mindre tid tycks vi få.

Jag noterar allt oftare att människor är “på språng” med kaffemuggar i högsta hugg. På bensinmacken köper man kaffe i muggar med lock och sugrör så att man kan dricka sitt kaffe samtidigt som man kör bilen.

Att det inte är bra ur trafiksäkerhetssynpunkt är självklart. Men hur bra är det ur stress-synpunkt att inte ens kunna sätta sig i lugn och ro med sitt kaffe?

Är man på språng, jagar man tid, då dricker man kaffe och kör bil samtidigt.

Jag såg liknande “fenomen” i trakterna runt Stureplan i Stockholm i lunchtid förra sommaren. Massor med unga män, gissningsvis i åldrarna runt 25 – 40 år. Förmodligen affärsmän av något slag. Bankfolk, aktierådgivare, börsmäklare eller något liknande. Alla klädda i samma stil. Mörka byxor, mörka kavajer, ofta i blått, ljusblå skjortor, uppknäppt i halsen, inga slipsar. Och blanka, väldigt blanka, mörka skor. Det skulle förmodligen uppfattas som en form av “strikt” klädsel, en klädsel som utstrålar seriös pålitlighet, men samtidigt se lite sådär lagom löst och ledigt ut. Ja, ungefär som bilförsäljare brukar vara klädda.

De flesta hade något ät- och drickbart i händerna. Ofta kaffemugg i ena handen och mobilen i den andra. Kaffemuggar med plastlock och sugrör så att de kunde inta sitt kaffe “i språnget”. Ingen tid slösades bort genom att sitta och lukta på blommorna. Inte ens tid att sätta sig på en parkbänk med sitt kaffe.

Är man “i karriären” är man alltid på språng.

Jag har också noterat att många vuxna numera går omkring med nappflaskor av olika slag. Nån slags plastflaskor med pip så att man kan dricka samtidigt som man går, eller springer. Det har blivit som en trend, som en livsstil.

Och företagen hakar på. Eller är det tvärtom – det är “marknaden” som visar vägen och vi som följer efter?

Vi har fått ett begrepp som heter “grab & go”. Det är butiker, bensinmackar och matställen där man “riktar sig mot människor på språng”, som matkedjan Redfellas skriver om sig själv. På hyllorna står färgglada smothies, förberedda med lock och sugrör.
“Grab & go”.

I reklam för engångskaffemuggar läser jag följande:

“När du är på väg till jobbet och vill ha en kaffe på vägen, köp då detta 12-pack med pappersmuggar att ta med. Sedan är det bara att slänga muggen när du är klar”.

Eller det här från “Fyndiq”:

“Våra pappersmuggar med plastlock för engångsanvändning erbjuder en praktisk och simpel lösning till drycken i hasten…locket är tillverkat i plast och sitter ordentligt fast på muggen för användning i farten. Det är även möjligt att smutta genom lockets lilla öppning”.

En annan reklamslogan jag hittade:

“Grab and go for Kids on the Move”.

Kan lägga till att det i Sverige förbrukas mellan en halv miljard och en miljard engångsmuggar varje år.

Till sist ett citat av Ernst Kirchsteiger:

Är man avslappnad nog för att sitta och titta på en nyckelpiga en stund, slipper man äta magmedicin till hösten.

–Ernst Kirchsteiger

Rolf Waltersson

You May Also Like