Foto: Sigmund /unsplash.com.

När korthuset rasar

Jag låg i badkaret för att tina upp mina stelfrusna leder. Jag lyssnade samtidigt på radion, P1, och programmet “Plånboken”. På så sätt kombinerar jag nytta med nöje.

I ett kort inslag nämner man att fyra AP-fonder som investerat våra pensionspengar i kryptovalutor nu fixat så att 200 miljoner kronor “gått upp i rök”.

Det är främst 7:e AP-fonden, den så kallade “soffan”, där alla vi som inte gjort ett “aktivt val” får våra pensionspengar placerade. Det fria valet i det här sammanhanget består i att antingen bli “aktiv” aktiespekulant. Om inte så tvingas jag blir jag “passiv” aktiespekulant genom 7:e AP-fonden. Men även Första- Andra- och Fjärde AP-fonderna har investerat i kryptovaluta.

Det var hösten 2021 som 7:e AP-fonden investerade 100 miljoner kronor i Coinbase när aktien låg på nära toppnivå, 315 dollar. Idag handlas den för runt 45 dollar, en nedgång med mer är 80 procent”, skriver Dagens PS.

När sedan aktierna såldes hade totalt cirka 200 miljoner kronor “gått upp i rök”. Vi pensionssparare har blivit blåsta på 200 miljoner kronor.

Men så går det när det ska spekuleras i allt mellan himmel och jord i jakten på arbetsfria avkastningar förmögenheter.

Ungefär 2,4 miljoner svenskar är nu i större eller mindre utsträckning verksamma med aktiehandel. Aktiespekulation har i det närmaste blivit en fullt accepterad (?) folksport. För många har det blivit jämförbart med med casinospel — att man kortsiktigt köper och säljer för att göra “snabba klipp”.

Många tar snabba sms-lån till ockerräntor för att köpa aktier, ungefär som spelmissbrukare tar sms-lån i förhoppningen att vinna tillbaka det man förlorat. Sedan tar man nya sms-lån för att betala de tidigare lånen. Förr eller senare sitter man fast i rävsaxen. Det här är en “utveckling” som sanktioneras och underblåses på olika sätt. Genom “goda råd” i media hur man ska placera sina pengar, och så vidare.

Samtidigt kan man läsa “Första, Andra, Tredje och Fjärde AP-fonderna samordnar arbetet med miljö- och etikfrågor i de bolag fonderna äger aktier i utanför Sverige…”

7:e AP-fonden skriver på samma sätt: “Vi tar miljö- och etikverksamhet i placeringsverksamheten utan att göra avkall på målet om hög avkastning”.

Man kan undra vad de som styr och ställer över våra pensionspengar menar med ordet “etik”.

Jag läser:

Med etik menas en lära eller en systematiskt diskussion om vad som är moraliskt rätt och fel ….”

Ibland kan det tydligen vara bra med dubbelmoral. Tappar man den ena så har man i alla fall en kvar. Eller som en av bröderna Marx sa:

Jag har många principer. Tycker du inte att de duger kan jag skaffa mig nya”.

Lästips:

You May Also Like