Foto: English/Pixabay.

Teslas hemliga avtal i Sverige – Livslång munkavle på de anställda

Dagens Nyheter har kommit över avtal som anställda på Tesla måste underteckna:

Det handlar om affärstext och juridisk text på både svenska och på engelska på upp till 70 sidor. Jag som jurist har svårt att förstå och får läsa flera gånger. Det är inte rimligt, vanligt folk ska inte behöva göra en rättslig analys av sitt anställningskontrakt”, säger Darko Davidovic, förbundsjurist på IF Metall.

I avtalet finns anmärkningsvärda sekretessvillkor. Till exempel krav på evig tystnadsplikt. Den Tesla-anställde förbinder sig att inte yppa något om företaget för all framtid.

Vad jag förstår står det i strid mot den ”visselblåsarlag” vi har i Sverige, som ger alla anställda möjligheten att anonymt framföra synpunkter om brister i företagets personalpolitik och/eller misstankar om till exempel ekonomiska ”oegentligheter”.

I avtalet står att om den anställde slutar sitt jobb på Tesla får den inte ta ett jobb på en konkurrerande bilverkstad inom 6 månader.

Om till exempel en anställd slutar på Tesla och flyttar till annan ort och där börjar jobba som verkstadsmekaniker, kan Tesla stämma den anställde om det sker före 6 månader.

I praktiken blir det nästan som ett slavkontrakt om en bilmekaniker i någon slags karantän måste gå arbetslös ett halvår.

Avtalet säger också att om en anställd skulle komma på en uppfinning eller någon förbättring, är det Tesla som äger uppfinningen. Den anställde får ingen ersättning:

Jag tror ingen anställd förstår vad man egentligen förbinder sig och samtycker till”, säger Lena Mailer Söderberg, chefsjurist på LO-TCO Rättsskydd till DN.

Anställningsavtalens utformning kommer inte som en total överraskning. Tesla präglas av en extrem form av toppstyrning där man håller de anställda i strama tyglar. Som biltidning är vi vana vid att träffa och få kommentarer från ledande ingenjörer och marknadsfolk på olika biltillverkare.

Men det finns ett undantag – Tesla. Frågar vi en Tesla-anställd något brukar det enda svaret bli; ”jag får inte uttala mig”, skriver Teknikens Värld.

Teslas anställningsavtal sågas också av Bengt Domeij, professor i civilrätt vid Uppsala universitet, som menar att det på många punkter strider mot svensk lag:

Det går inte att avtala sig bort från människors lagliga rätt att få yttra sig”, säger Bengt Domeij. (se lästips Dagens Arena)

Lästips:

Hemliga kontrakt på Tesla ”Elon Musk vill dela upp världen” – Dagens Nyheter 19 december 2023. (låst artikel)
Tesla sätter munkavle på de anställda – Teknikens Värld. 20 december 2023
Professor sågar avtalet om livstids tystnadsplikt – Dagens Arena. 22 december 2022
Stefan Löfven har skitit i det blå skåpet – eFOLKET 5 november 2023 (Stefan Löfven uttalar sig om IF Metall och strejken mot Tesla för rätten till kollektivavtal)

Rolf Waltersson

You May Also Like