Kagarlitskij fängslad igen

 Per Leanders artikel är också publicerad i nättidningen Internationalen.

Den ryske marxisten och krigsmotståndaren Boris Kagarlitskij får 5 års fängelse trots allt.

Den ryske marxistiske historikern, sociologen och krigsmotståndaren Boris Kagarlitskij dömdes till 5,5 års fängelse tisdagen den 13 februari av en militärdomstol i Moskva, där han stod åtalad för att ha rättfärdigat terrorism. Beskedet kom plötsligt och oväntat eftersom Kagarlitskij tidigare hade friats från anklagelserna vid en uppmärksammad rättegång i december förra året.

Boris Kagarlitskij greps av rysk polis i somras, anklagad för att ha rättfärdigat terrorism efter att han i en video på youtube hade kommenterat den ukrainska attacken mot Kertjbron mellan Krim och det ryska fastlandet i oktober 2022.

Kagarlitskij, som har varit en uttalad kritiker mot den ryska invasionen av Ukraina sedan kriget började den 24 februari 2022, pekade bland annat på hur kriget kom att slå tillbaka mot ryssarna själva.

Efter att ha suttit häktad i ett halvår dömdes Boris Kagarlitskij till böter på 600 000 rubel (ca 70 000 kronor) och släpptes därefter på fri fot vid en första rättegång den 12 december. Men åklagaren som yrkat på 5,5 års fängelse överklagade domen till högre instans, och nu har Kagarlitskij alltså blivit dömd till fängelse.

Boris Kagarlitskij är en av det moderna Rysslands mest kända marxistiska tänkare och författare till flera böcker om Rysslands och Sovjetunionens historia som översätts till olika språk. Hans ursprungliga rättegång fick därför stor uppmärksamhet och ledde till internationella protester. När han friades trodde många att faran var över och den nya rättegången kom ganska oväntat och gick under folks radar.

Per Leander

You May Also Like