Bildskapare: Gerd Altmann / Pixabay.

Tankar inför det nya året

Christer Bergström:

Många bävar inför det nya året. Aldrig förr har väl människor sett så mörkt på framtiden, aldrig förr har väl ett nyår varit så kantat av oro och rädsla. Många säger att de inte har lust att fira det nya året.

När var det så senast?

Hur hamnade vi där?

Vi rusar mot en katastrof. Det är en känsla som gastkramar miljoner människor.

Makthavarna rustar upp, västvärldens makthavare kastar sin mask av humanitet när de hurrar åt blodbadet på barn i Gaza, media skriver att ”världen skriker efter artillerigranater” samtidigt som hundratusentals barn fortsätter att dö av fattigdom i hela världen.

Världen skriker inte efter artillerigranater – den skriker efter fred, frihet och rättvisa. Istället får vi artillerigranater. Och klimatkatastrof.

Världen skriker inte efter artillerigranater – den skriker efter fred, frihet och rättvisa – och efter en ny världsordning, en för människorna och inte för storkapitalets vinstintressen.

När hela mänskligheten borde resa sig mot det system som ger oss klimatkatastrof, krig, hunger och förtryck – då finns plötsligt inte längre alla de politiska partier och organisationer som en gång i tiden bildades för att rädda mänskligheten från just allt sådant. Då har de som skulle vara våra vänner blivit hinder för förverkligandet av en ny värld.

Jag kommer att fira det som kanske är det sista nyåret i fred, för att det kanske är det sista nyåret i fred. Alla människor som idag lever i politisk apati kommer att gräma sig över att de inte tog sig samman och gick ihop och stoppade den annalkande katastrofen när de hade möjlighet. Men det är inte deras fel.

Martin Luther King sa: “Den stora tragedin är inte de onda människornas brutalitet utan de goda människornas tystnad.”

Jag håller inte med om det. Människor ÄR inte tysta, de HAR GJORTS tysta. Jag vill istället säga:

Den stora tragedin är inte de onda människornas brutalitet eller de goda människornas tystnad, utan förräderiet och avledandet av kampen till stickspår hos de organisationer som påstår sig företräda det goda.

De som är barn idag kommer att hata och spotta på dagens s.k. “klimatorganisationer”, de s.k. ”rödgröna” partierna och dagens massmedier för att de svek, förrådde, medvetet ledde in kampen på stickspår och sövde alla människor som vill ha en förändring. De kommer att vara mer hatade än dagens passiva individer.

Det enda vi kan göra är att börja från början: Prata med varandra om hur vi ska gå samman och bygga på nytt, ta över svekfulla s.k. “klimatorganisationer”, bryta förrädiska partiledningars administrativa makt genom att bryta ut och bygga ett nytt arbetarparti, skapa egna medier.

Prata med varann!

Gott slut på det gamla, onda 2023. Tillsammans kommer vi att göra 2024 till en historisk vändpunkt till det bättre – om vi pratar med varandra och går samman. Om vi gör det, allihopa.

Christer Bergström,
Eskilstuna

You May Also Like