Tail Patch – Energi och rock n roll

Om inte Eskilstuna redan hade vaknat när klockan slog 11.15 i lördags fanns det nog knappast någon som fortfarande sov efter att Tail Patch levererat 30 minuter högoktanig punkrock. Kanske fick någon förbipasserande människa en chock, men alla som uppskattar ösig rock n roll fick en fin start på dagen.

Även i år hade Sensus en öppen scen på Fristadstorget under Springpride. Och det var där på avslutningsdagen som Eskilstunabandet Tail Patch bjöd folket på en lektion i hur skitig rock n roll ska låta. Under 30 minuter avverkades både gamla och nya låtar. Efter spelningen satte vi oss i ABFs lokaler för en pratstund.

Tail Patch består av basisten Felix Cederlöf, gitarristen och sångaren Samuel Eriksson samt trummisen William Lundberg. Den sistnämnda är den enda originalmedlemmen från när bandet bildades för tre år sedan. Felix kom dock med ganska tidigt och när den tidigare gitarristen flyttade till Småland gjorde Samuel entré i bandet och fick även ta hand om sången.

Att Tail Patch låter som de låter var inte planerat från början. Samtidigt föll det sig naturligt då de spelade en hel del Backyard Babies covers när de var nybildade. Ett annat band som betytt mycket för Tail Patch är The Hellacopters, framförallt debutskivan Supershitty To The Max från 1996. Alla tre enas ganska snabbt att det albumet är deras huvudinfluens. Det handlar alltså om snabb och skitig rock n roll.

På sociala medier taggar de bandet med high energy action punk/rock n roll vilket är en bra beskrivning på hur de låter. De anser sig ligga någonstans mellan klassisk rock n roll och punk.

2017 släpptes Fuck The Rules vilket var bandets första inspelning. Under 2018 såg ytterligare två EPs dagens ljus. Det går att höra en markant utveckling mellan debuten och senaste EPn Alive vilket dessutom är meningen. De har försökt att få skivan att låta så mycket som möjligt som när de spelar live, utan att mixtra för mycket med ljudet. Än så länge finns skivorna bara på Spotify men förhoppningsvis kan det bli något fysiskt släpp framöver.

Tidigare i år spelade Tail Patch tillsammans med Världen Brinner och The Casualties på Lokomotivet. Det har dessvärre varit lite svårt att få spelningar eftersom alla inte fyllt 18 än. Det blir svårt att spela på krogar då. Förhoppningsvis kommer de att få fler spelningar när alla är myndiga. Men den 7 juni kommer de i alla fall att spela på Bibliotekstorget under Punkens Dag.

Kanske blir det ännu en spelning i samband med att deras nya skiva släpps. Det är en skiva som spelades in redan förra året. På grund av diverse strul har den blivit försenad men intentionen är att den ska komma ut innan sommaren. Trots att de har flera nya låtar på lager vill de ändå släppa den så fort som möjligt eftersom de är riktigt nöjda med det materialet. Det känns helt klar som att Tail Patch har en lovande framtid.

När vi lämnar ABF har Fristadstorget fyllts av ännu fler regnbågsprydda människor som verkar riktigt peppade inför paraden lite senare. Jag tar en sväng genom stan och känner mig belåten över att det fortfarande finns unga människor som är dedikerade till rock n roll.

Tail Patch på Facebook

Foto och film: Mikael Ström

You May Also Like