Sköld Peter Matthis grips av polis vid demonstration mot Vietnamkriget, Hötorget 1965.

Sveriges första Vietnamdemonstrant Sköld Peter Matthis är död

Vid en smitningsolycka i onsdags 14 april blev Sköld Peter Matthis påkörd nära sitt hem på Södermalm i Stockholm och dödad av en lastbil. Lastbilsföraren smet från platsen och en brottsutredning pågår.

Sköld Peter Matthis brukar kallas, tillsammans med Åsa Hallström, för “Sveriges första Vietnamdemonstranter”.

Det var vid en demonstration 14 juni 1965 på Hötorget i Stockholm Sköld Peter Matthis och Åsa Hallström demonstrerade mot USA:s angreppskrig mot Vietnam. På plakat krävde de:

“USA ut ur Vietnam och stöd till FNL”.

Sköld Peter Matthis hade plakat med texten: “Vietnam. USA:s fred är terror för folket”.

Trots demonstrationstillstånd så uppmanades han av en polispatrull att lämna platsen eftersom det var “olagligt att demonstrera mot USA”, enligt Expressen 16 april.

Sköld Peter Matthis fick ett stryptag runt halsen, Åsa Hallström fick en handled bruten.

Sköld Peter Matthis gjorde motstånd och blev dömd till höga böter för “störande av ordning och våldsamt motstånd”.

Demonstrationen och gripandet av polis blev något av ett startskott för de svenska protesterna mot USA:s krig i Vietnam.

På 1960-talet var Sköld Peter Matthis med och grundade riksorganisationen “De förenade FNL-grupperna” som växte till en av västvärldens starkaste solidaritetsrörelse.

Vi var många på den tiden som samlade pengar, sålde Vietnambulletinen och bedrev informationsarbete om USA:s blodiga krig mot det vietnamesiska folket. Ett krig som kostade minst 4-5 miljoner vietnamesers liv och 58 000 amerikanska soldaters liv.

Kriget slutade med att USA fick dra sig tillbaka “med svansen mellan benen”. David hade besegrat Goliat.

Det krigsskadestånd USA utdömdes att betala till Vietnam har ännu inte betalats ut, trots att det nu är 46 år sedan kriget tog slut.

“Sköld Peter Matthis föddes 1937 i Södertälje, var en svensk läkare och vänsterpolitisk aktivist. Han var verksam inom Vietnamrörelsen och inom Kommunistiska förbundet marxist-leninisterna (KFML)…

1973 blev Matthis legitimerad läkare och blev som specialist i oftalmologi överläkare på Sankt Eriks ögonsjukhus i Stockholm.

År 2003 var han med och grundade föreningen Iraksolidaritet. År 2010 kandiderade han till riksdagen för Vänsterpartiet”.

Källa: Wikipedia.

“Sköld Peter Matthis var ögonläkare till yrket och hans engagemang som fredsaktivist och krigsmotståndare var livslångt”, skriver Expressen.

Med Sköld Peter Matthis död har svensk freds- och solidaritetsrörelse förlorat en stark röst.

Rolf Waltersson

You May Also Like