Bild från Svenska Freds.

Svenska Freds: Internationellt samarbete för att stoppa mördarrobotarna

Utvecklingen av AI för militär användning går snabbt. 150 organisationer världen över arbetar för ett förbud mot mördarrobotar. Nobelpristagare ledande i arbetet, skriver Svenska Freds tidning Pax.

(AI står för artificiell intelligens, se länk nedan som kan ge en kortfattad översikt om vad AI handlar om).

Mördarrobotar är vapensystem som kan använda dödligt våld och självständigt uppsöka och identifiera mål – utan mänsklig kontroll. Mördarrobotarna är inte verklighet än men forskare menar att det handlar om år innan de kan bli det.

En av dem som länge agerat för ett internationellt förbud mot mördarrobotar är Jody Williams, som var med och startade Campaign To Stop Killer Robots 2013. Hon menar att arbetet för att stoppa mördarrobotar påminner om arbetet för att förbjuda personminor, vilket hon belönades med Nobels fredspris för 1997.

– Vi lyckades förbjuda personminor eftersom organisationer över hela världen samarbetade för att få till ett förbud. Vi kunde liera oss med regeringar som ville förbjuda personminor lika mycket som vi ville, med internationella institutioner och med många andra. Nu måste vi få till en massiv push så att fler får kunskap om vad mördarrobotar är och vilka faror de för med sig.

Tommy Jansson

Läs mer:

You May Also Like