Bildskapare: Gerd Altmann / Pixabay.

Stoppa repressionen i Öst och Väst

Nätverket folk och fred uppmanar alla folkrörelser och partier att enade stå upp mot förföljelsen av oberoende fredsröster i Öst och Väst. Förtrycket ökar inte bara i Ryssland och Belarus utan också i Ukraina och även i EU-länder.

Denna vecka avgörs vilket straff Boris Kagarlitskij ska få i Ryssland. Under häktningstiden har han av myndigheterna förts upp på en lista över terrorister och extremister. Han är anklagad av ryska säkerhetstjänsten för att rättfärdiga terrorism för sitt krigsmotstånd.

I Kiev berömmer sig ukrainska säkerhetstjänsten för att ha stoppat den “ondskefulla ryske propagandisten Yurii Sheliazhenko”. Han anklagas för att rättfärdiga ryska aggressionen i ett uttalande där han uttryckligen fördömer ryska aggressionskriget.

I Litauen riskerar belarusiska pacifisten Olga Karach att utvisas till Belarus med fara för att där fängslas. De regimkritiska motståndare och vapenvägrare från Ryssland och Belarus som nyss mottogs väl ses nu alltmer som ett nationell säkerhetshot i en främlingsfientlig våg som fått alltmer politiskt stöd i Litauen.

I Sverige utsätts pacifistiska organisationer för smutskastning för att frånta dem stöd från allmänheten och statliga bidrag. Starka rörelser som opponerar sig mot militarismens framstötar ska drivas ut från det offentliga samtalet.

Oavsett vår hållning till behovet av vapenvila eller att skicka vapen till Ukraina är det folkliga motståndet mot krig en faktor av avgörande betydelse. Stödet till vapenvägrare och krigsmotståndare har varit och är viktigt hur mycket än NATO-propagandan säger att den enda vägen till fred är vapen. Ett sådant stöd måste vara universellt, annars är det utan verkan.

Vi uppmanar till gemensamt agerande mot förtrycket i Öst och Väst! Börja med att skriva på protester till stöd för Boris, Yurii och Olga! Sprid information och delta i att ena alla mot förtryck varhelst det förekommer.

Antaget av Nätverket folk och fred 17 september 2023

Tord Björk

Länkar:

Bildskapare: Gerd Altmann / Pixabay.

You May Also Like