Stoltenberg hyllade Trump – Pelosi förskräckt

Uppblåsta, egocentriska, demagogiska, infantila och skräniga. Och skrattretande? Möjligen, men även hänsynslösa och farliga representanter för militarism och aggressiv kapitalism. En skillnad: Mussolini hade inte tillgång till kärnvapen … (Bild: rawstory.com)

Likt en det 21:a århundradets Benito Mussolini läxade USA:s president Donald Trump upp ledarna för USA:s allierade under NATO-mötet i helgen. Den dominerande meningen i de mötesbevakande medierna var att det handlade om regelrätt förnedring.

Trump självuppskattande kommentar efter mötet var också av det slaget som för tankarna till den egocentriske och lynnige italienske fascistdiktatorn:

Jag sa åt folk att jag skulle bli väldigt arg om de inte fick upp sina siffror. Jag sa åt dem igår att jag var oerhört missnöjd, och de har gått med på att få upp siffrorna.

NATO:s generalsekreterare den norske socialdemokraten Jens Stoltenberg hyllade vid en presskonferens den gormande USA-presidentens insats:

Det finns en ny känsla för hur bråttom det är tack vare president Trumps starka ledarskap. Det här kommer att göra NATO starkare, sammanfattade Stoltenberg.

Donald Trumps order, för förslag handlade det inte om, gick faktiskt ut på att alla NATO:s medlemmar skall öka krigsbudgeten till fyra procent av bruttonationalinkomsten. Hittills har det handlat om två procent, som skall nås senast 2024. I dagsläget är det bara fem av militäralliansens medlemsstater som ligger på eller över två procent.

Det Donald Trump nu krävt är alltså en fördubbling av militariseringen; en rustningsexplosion!

Sverige deltog på mötet i egenskap av till militäralliansen nära knuten partner. Stefan Löfven har inte uttryckt någon kritik mot Trumps agerande.

Kritik präglad av bestörtning har däremot kommit från andra sidan Atlanten:

Det finns inget sätt att förklara den totala brist på respekt Trump visade de andra NATO-ledarna, kommenterade Nancy Pelosi, demokraternas minoritetsledare i Kongressens representanthus.

Hur som helst har världen nu skådat ytterligare ett steg i riktning mot ökade rustningsbördor och skärpning av krigshetsen. Vilket antagligen kommer att leda till en reaktion i form av ökade folkliga krav på avrustning och på en upplösning av militäralliansen NATO.

You May Also Like