No Fun At All från Skinnskatteberg.

Stödspelning för Ögir: Totalgalan i Örebro

I helgen gick Totalgalan – Ögir Will Arise av stapeln på Frimis i Örebro. För de som inte kunde närvara gick det utmärkt att se alla konserter via Birdnest Records livesändning på Youtube.

Punkscenen är minst sagt fantastisk. Tänk att så många band och människor kan gå samman när det faktiskt är skarpt läge. Nu handlade det om återuppbyggnaden av Ögir i Köping. Då ställer band och arrangörer givetvis upp gratis.

Visst kände jag en viss avundsjuka på alla som lyckats ta sig till Örebro i helgen, line-upen på den här festivalen var ju inte att leka med där man titt som tätt kastades tillbaka till sin ungdom med band som Köttgrottorna, Big Fish och Charta 77. Men det fick faktiskt trots allt hyfsat att bevittna arrangemanget hemma i soffan.

Fredagen inleddes med Borgerlig Begravning innan Ulke från Strebers och Dia Psalma tog över och körde ett akustiskt set. Det såg lite obekvämt ut till en början men han kom snabbt in i det och hade god hjälp av publiken när gamla örhängen radades upp.

Jag missade tyvärr Världen Brinner men slog mig ner i soffan igen lagom till att en för mig riktigt gammal hjälte – Bonni Pontén – ställde sig ensam på scenen med en gitarr. Bonni med lika delar pondus och ödmjukhet drog av gamla Asta Kask-låtar och det var riktigt starkt. Asta Kask är ett band som har betytt så otroligt mycket för mig på så många sätt. Kvällen avslutades med Köttgrottorna och Coca Carola som jag mest slängde ett getöga på.

Bonni Pontén lirar Asta Kask.

Lördagen blev en riktig känslomässig holmgång. Sju timmar i soffan med varierad punk i toppklass. Folkpunkbandet Crash Nomada drog igång kvällen på bästa sätt, där finns energi så det räcker och blir över. Sedan var det äntligen dags för Big Fish, ett band jag faktiskt aldrig sett live trots att de är ett favoritband. De startade med förra årets viktigaste låt När idag blir igår för att fortsätta med både nya låtar samt nostalgiskt men fortfarande suveränt material som Hycklerivisa och Vargavinter. Starkt av David Giese att ta sig igenom setet trots mer eller mindre tappad röst.

David Giese i Big Fish.

Troublemakers från Göteborg gjorde en väldigt solid spelning, de bildades redan 1981 och där kan man säga att ålder bara är en siffra. Gubbarna röjde på bra och bjöd så klart på klassiker som Majorna Brinner och Staden Göteborg. Sedan tog Sir Reg vid, ett av de bästa inom Celtic Punk-genren och det var fint att få en personlig hälsning där genom tv-skärmen. Sir Reg var nog det band där publiken var mest med på noterna, såg det ut som hemifrån i alla fall.

Sir Reg

Kvällen började sakta förvandlas till natt när No Fun At All klev på. De spelade en hel del låtar från deras nya skiva men stack även in med en hel del gamla låtar som Master Celebrator och Wow And I Say Wow, det ska bli riktigt kul att se dem till sommaren. Sen fick så klart Köpings giganter Charta 77 knyta ihop säcken den här helgen, de spelade i drygt en timme och bjöd på många av deras hitlåtar.

Foton: Birdnest Records Youtube

Här kan man se hela evenemanget i efterhand. Vill man bidra med en slant går det bra att swisha till 123 608 86 37

Fredag

Lördag

Läs också:

Ögir Mat & Musik i Köping brann ner till grunden

You May Also Like