Foto: Peter May Blaxell.

Stockholms kulturliv ska inte tystna

Under onsdagen den 12 juni hölls en manifestation på Medborgarplatsen i Stockholm. Det var gruppen Stockholms kulturliv ska inte tystna som anordnade den efter att fler och fler scener för kultur och nöjesliv fått stänga igen.

Gruppen manifesterar att de vill ha ett levande Stockholm som är rikt varierad i sitt kulturutbud. Bland annat vill de att det ska bli svårare att klaga på en redan etablerad verksamhet, det måste ligga på de boende att göra efterforskningar på vilket område man flyttar till. De vill även att det ska tas större hänsyn till stadens levande kulturliv, kultur behöver värdesättas högre när förändringar i stadsbilden planeras. Till sist ville de även visa att det är många som vill ha en levande och varierad stad före en tyst och tråkig stad.

En av talarna under manifestationen var Zackarias Johansson som bland annat har jobbat många år på Kafe 44. Han menar att en stor del av problemet ligger i Stockholms bostadspolitik

Zackarias var en av talarna. Foto: Tess de la Cour

– Det är bostadskris och det byggs överallt. Men vad är det som byggs egentligen? Bostadsrätter som vanligt folk inte har råd med, speciellt inte innanför tullarna. Det är inget nytt att folk med mer pengar styr över de med mindre pengar. Jag tycker att det är demokratiskt regelvidrigt när folk som har råd att bo i stan kan bestämma vilken form av kultur som folk som reser in till stan från förorterna kan ta del av. Dessutom är viss kultur ansedd som mer värd än annan kultur.

Även om musiken är viktigt för Zackarias finns det något som har ännu större betydelse. Den gemensamma upplevelsen och mötet mellan människor, något som nu förhindras.

– Under mina 11 år på Scen 44 har jag fått se gamla vänner återförenas efter många år och andra har träffat partners för livet. En kväll var det en ung punktjej som kom ensam till en spelning och innan kvällen var slut hade hon för första gången anförtrott sig till en vuxen i form av en annan punkare, om att hon inte ville gå hem då hennes farsa slogs. Så möten är väldigt viktiga.

För Kafe 44 finns det inget direkt hot men det byggs bostäder i närheten och vad det innebär får framtiden utvisa. Zackarias avslutar sitt tal med ett sarkastiskt ”lycka till” åt de som en dag kan få för sig att försöka stänga ner Kafe 44.

Besök Stockholms kulturliv ska inte tystna på Facebook

Mikael Ström

You May Also Like