Kommunen har satt upp skyltar som ska informera bilisterna om att denna tillfälliga väg kommer att stängas av för vanlig trafik…

Snart är det slutåkt för bilarna på Fristadstorget i Eskilstuna

Under ett par års tid har vanliga personbilar tillfälligt kunnat köra förbi Fristadstorget via Rademachergatan inne i centrala Eskilstuna – men nu är det snart slut med det.

Det var i början på 2021 som man beslutade att tillfälligt öppna för vanlig trafik på Fristadstorget (mellan Kriebsensgatan och Careliigatan) i centrala Eskilstuna. Detta skedde i samband med att man samtidigt stängde av Drottninggatan från Hamngatan och uppåt. Det har under senare år pågått ombyggnation av Drottninggatan. Samtidigt byggs det nya fastigheter mitt emot gamla Domushuset, och det har varit allmänt stökigt på platsen.

Nödlösning

Att tillfälligt öppna upp för trafik genom Fristadstorget var alltså en nödlösning för att trafik över huvud taget skulle komma fram till de olika platserna i citykärnan. Normalt är det endast buss, taxi och utryckningsfordon som får använda denna sträcka samt en del näringsidkare.

Nu har Kommunen satt upp skyltar som ska informera bilisterna om att denna tillfälliga väg kommer att stängas av för vanlig trafik. Det sker från och med fredagen den 11 november. Det finns inte längre någon anledning att ha öppet förbi Fristadstorget då Drottninggatan åter är öppen för trafik, menar man.

Ingen lösning på längre sikt

Att det bara var en tillfällig lösning har de flesta politiker och tjänstemän varit överens om från början. Sträckningen (som delvis ligger på Fristadstorget) korsar också den så kallade kroggatan – en gågata som många fotgängare använder när de ska vidare upp mot Fristadstorget.

Längs med den aktuella sträckan ligger också många olika busshållplatser med människor i ständig rörelse, och det är därför inte lämpligt med vanlig persontrafik här, menar man.

Här på Fristadstorget har vanlig trafik kunnat åka igenom under de senaste åren, men den 11 november är det alltså slut med det.

Läs också:

Så vill Eskilstunas invånare ha trafikmiljön i framtiden

You May Also Like