Punkexplosion i Västerås

Under lördagskvällen var det fullt ställ i Västerås när musikföreningen PAFF tagit trallpunkbanden Lastkaj 14 och Björnarna till stan samt det lokala bandet Comminor. Spelningen skulle ägt rum redan 2020 men det kom en pandemi emellan.

Men nu var det äntligen dags, det var lapp på luckan och stämningen på Bierkeller var överlag väldigt god. Det här var den första konserten för många sedan pandemin slog till och det kändes faktiskt, publiken var otroligt taggad på att äntligen få höra livemusik igen.

Först ut var Västeråsbandet Comminor, de öste på bra men tyvärr var ljudet så dåligt att det mest blev en matta av bas och distade gitarrer, det gick helt enkelt inte att höra varken melodier eller texter. Det var så klart tråkigt men även lite oroande ifall det skulle hålla i sig hela kvällen.

När väl Uppsalabandet Björnarna äntrade scenen försvann oron snabbt, ljudet var mycket bättre och publiken var verkligen med på noterna. Björnarna är bra, riktigt bra, deras texter är både smarta och finurliga som till exempel Kristi Brud som handlar om Ebba Busch och Jimmie Jugend som handlar om… ja ni förstår. Björnarna lyckas verkligen blanda humor med stort allvar vilket kanske hörs bäst i Pseudovetenskapelseberättelsen där antroposferna får en släng av sleven, den texten är helt otrolig med dess ordlekar.

Lastkaj 14 fick den äran att avsluta kvällen och de har ju varit trallpunkens fanbärare under många år nu. Precis som Björnarna har de otroliga texter, skillnaden är att deras texter är mycket djupare. Det blev en hitkavalkad där balansen mellan gammalt och nytt material var väl avvägt och publiken älskade varje sekund vilket även bandet såg ut att göra.

Livsgnistebrist är verkligen en fantastisk låt att inleda med, acapellan drar med publiken i allsång från början, en allsång som fortsätter genom hela konserten. Jag var så klart nöjd att få höra Blädderfilmer och den nya låten Viker in årorna men allra mest drag blev det under Becksvart och Håll höjd. Under den sistnämnda försvann elen men det verkade inte störa varken trummisen eller publiken som körde vidare som om inget hade hänt.

Det blev verkligen en punkexplosion och även om ljudet kunde ha varit bättre var det inget som direkt störde under Björnarna och Lastkaj 14 framträdanden. Stor eloge till arrangörerna, nästa spelning som PAFF arrangerar blir den 12 november då Slaveriet, Headons och Saturday’s Heroes står på menyn.

Text: Mikael Ström
Foto: Mikael Ström, Maria Ström

You May Also Like