Skandalbanken Nordea

I måndags avslöjade den danska tidningen Berlinske att Nordea och Danske Bank misstänks för att via blufföretag ha slussat flera miljarder kronor till olika skatteparadis. I centrum för penningtvätten står två banker i Moldavien och Lettland, och de tvättade pengarna ska komma från kriminell verksamhet i Ryssland.

I Dagens Arena gör bloggaren Elsa Persson en genomgång av andra skandaler som Nordea på senare år har varit inblandad i.

2015 utdömde Finansinspektionen böter på maximala 50 miljoner kronor till Nordea, för stora brister i sitt arbete mot penningtvätt.

– Nordea har i princip släppt igenom vad som helst, sade Finansinspektionens chefsjurist Per Håkansson till Dagens Industri.

I maj förra året exploderade den så kallade Panama-skandalen då det avslöjade att en gigantisk skatteplanering genomförts via brevlådeföretag kopplade till en advokatfirma i Panama. Nordea var den svenska bank som varit mest insyltad och misstänks ha haft hundratals brevlådeföretag, som deras rikaste kunder fått använda för att komma undan skatt.

Strax efter detta avslöjande framkom att Nordea själv hade skattetrixat via skatteparadisen Jersey och Bermuda när de sålde sina huvudkontor. Det ledde till en upptaxering från Skatteverket med 765 miljoner kronor.

SvD Näringsliv avslöjade lite senare att ett hemligstämplat PM från Finansinspektionen visade att Nordea hade underskattat risker i sin företagsutlåning och att banken skulle behöva 50 till 80 miljarder kronor extra i kapital. Finansinspektionen inledde då en särskild granskning av Nordea.

Och för ett par veckor sedan fick Nordeas filial i Finland böter för att ha gett dåliga råd till äldre personer. Det hela började uppdagas då Nordea rådde en 90-årig kund att sälja sin aktieportfölj, och i stället placera pengarna via bankens investeringsinstrument, rapporterade Helsingin Sanomat.

Dagens Arena avslutar med att påminna om vad Nordeas styrelseordförande Björn Wahlroos yttrade för ett par år sedan:

– 80 procent av människorna är idioter, åtminstone när det handlar om pengar. Finanssektorn handlar om att flytta pengar från de 80 procenten som saknar idéer till de 20 procent som har det.

Tommy Jansson

You May Also Like