Krönika: Nordea, kaoset och systemkollapsen

Igår var det löning för de flesta och precis som vanligt hade Nordea stora bekymmer med sin Internetbank, folk stod handfallna när de inte kunde komma åt sina konton. Det här är inte första gången Nordea har stora problem.

Den 25 varje månad lyckas Nordea alltid ha problem. Folk betalar för deras tjänster men deras system tycks inte klara tiden runt löning. När man loggar in på Nordeas app kommer man helt enkelt inte vidare, det dröjer dessutom lång tid innan det kommer upp en notis i appen om att de har driftstörningar. Det finns inte heller någon info varken på bankens hemsida eller Facebooksida.

Det är bland kundernas kommentarer på Facebook som man inser att det återigen är driftstörningar. Folk är rasande, med all rätt. Sen får en stackars medarbetare försöka svara på alla kommentarer. Svar som går ut på att de jobbar med problemet. Men hur kan de ha problem så ofta?

Jag gick igenom alla kommentarer på Nordeas Facebooksida sedan början av året och kunde räkna ut att banken haft driftstörningar vid tio tillfällen. Tio gånger på tre månader, är det verkligen rimligt? Trots att det orsakar stora problem för kunderna verkar det inte finnas någon tanke på kompensation. Det hade varit intressant att veta om andra banker har lika mycket problem.

Vid gårdagens problem läste jag om folk som stod i affären och skulle föra över pengar mellan sina konton för att kunna betala sina varor, det gick inte. Någon annan kunde inte betala den beställda maten. En mamma hade lovat sitt barn att äta pizza, det blev inget med det. Det här är förvisso ganska små problem i det stora hela även om det orsakar den enskilda människan bekymmer. Men vad gör vi den dagen då uppkopplingen dör totalt?

Jimmie Åkesson pratar då och då om systemkollaps på grund av det ena och det andra, eller ja, det handlar så klart alltid om invandringen. Det är inte där hotet ligger, hotet ligger i den digitala världen. Det är nästan otäckt hur vi har försatt oss i detta beroende. Hur skulle du bete dig om nätet släcktes ner totalt? Själv vet jag faktiskt inte riktigt.

You May Also Like