Siffror att begrunda – Valet till höger – och till vänster

Denna text syftar inte till att fånga upp alla valtrender och presentera en färdig analys. Syftet är att genom nedslag lite här och var ge siffror som kan vara nyttiga att känna till. För att kunna göra analyser. Texten är koncentrerad på det högerextremistiska SD och på den socialistiska vänstern.

Förhoppningsvis kan den ge nyttig läsning inför det digra arbete vi står inför; kampen för att stoppa högeroffensiven och driva alla högerkrafter, nationalistiska och nyliberala, på defensiven.

Skåne SD:s starkaste fäste

De konservativa högerextremisterna i Sverigedemokraterna hade stora framgångar i söndagens val. Och ingenstans hade de så stora framgångar som i vår djupa söder. I Skåne alltså.

I riksdagsvalet blev Sverigedemokraterna största parti i tjugo kommuner! De intog andraplatsen i nio kommuner. Och de blev trea i tre kommuner. De blev alltså inte sämre än trea i riksdagsvalet i någon kommun i Skåne.

Vad sägs om dessa exempel:

Eslöv 28,3, Höör 28,2, Hörby 35,6, Tomelilla 33,2, Kristianstad 26,8, Bromölla 38,3, Östra Göinge 33,5, Osby 31,3, Hässleholm 29,4, Perstorp 36,1, Klippan 37.1, Örkelljunga 36,0, Sjöbo 39,4, Skurup 33,5, Svalöv 34,7, Trelleborg 31,0, Simrishamn 25,1, Åstorp 34,6, Bjuv 38,7, och Svedala 31,5 (Kommunnamn och procent av rösterna i riksdagsvalet).

Kommunnamn och procent av rösterna i riksdagsvalet.

Det är alltså de tjugo kommuner där man blev störst. De tre kommuner där man “bara” kom trea är Malmö, Lund och Höganäs. Endast i fyra kommuner har man mindre än 20 procent. I 12 kommuner i Skåne har SD mer än 30 procent.

I kommunvalen har man färre, men ändå många, röster. Man är största parti i kommunalvalet i 12 kommuner. Man är tvåa i 9 kommuner, man är trea i 9 kommuner, fyra i 1 kommun och på sjätte plats i 1 kommun (Båstad!).

Samma väljarbas för SD och M

Man kan se hur folk som röstat på moderaterna i kommunvalet röstar SD i riksdagsvalet. I kommunalvalet i till exempel Staffanstorp röstade 42.9 procent på Moderaterna och 11.1 procent på SD. Medan i riksdagsvalet i Staffanstorp röstad endast 28 procent på M och hela 23 procent på SD.

I valdistrikten Broby Västra och Broby Östra i Östra Göinges kommun såg det ut så här: I riksdagsvalet Broby Västra röstade 20,4 procent på M och 33,4 procent på SD. I kommunalvalet röstade 47,9 procent på M och 13,7 på SD.

I Broby Östra röstade 20,1 procent på M i riksdagsvalet och 30,5 procent på SD. I kommunalvalet röstade 42,3 procent på M och 13,7 procent på SD.

Detta är exempel på hur en stor del av de röstande läger sina röster på M eller SD beroende på vilket val det gäller. M och SD har alltså till en icke föraktlig del samma väljarunderlag. Gissa om det nu kommer att komma ett tryck från moderata kommunpolitiker, medlemmar och väljare på M:s nationella ledning. Ett tryck med kravet att påbörja ett samarbete med SD också på nationell nivå. Ute i kommunerna finns detta samarbete redan.

FI gick bakåt i sitt starkaste fäste

I Skåne bor också Feministiskt Initiativs grundare och ledare Gudrun Schyman. I Simrishamn närmare bestämt. Hur gick det för henne då? Ja i Simrishamns kommunalval fick FI 5,7 procent och 3 mandat. Man minskade från 8,9 procent 2014 och tappade ett mandat. I regionval fick FI 0,7 procent och inget mandat. I riksdagsvalet fick FI i Simrishamn 0,9 procent, en minskning med 3,0 procent från 2014 års resultat 3,9 procent.

Noteras bör att Vänsterpartiet i Malmö, trots att partiet i hela Skåne ligger under sitt rikssnitt, når 11.8 procent i riksdagsvalet och 11.0 procent i kommunalvalet. En ökning med 4,3 respektive 2,6 procent.

Stor framgång för V i Sollefteå

Vänsterpartiets mest spektakulära ökning hittar vi landstingsvalet i Sollefteå. Man ökar från 6,2 procent till 26,6 procent!! Socialdemokraterna tappar i samma val 34 procent och landar på 13,8 procent!! Bakgrunden är naturligtvis socialdemokraternas totala svek när det gäller nedläggningen av förlossningsavdelningen.

I Kiruna har däremot Vänsterpartiet gått bakåt. Från 9,6 procent till 6,9 procent. Ett lokalt vänsterparti “Knegarkampanjen” har också förlorat sitt mandat när man gått från 3,3 procent till 0,3 procent. De som ökar i Kiruna är borgarna: Moderater, Sverigedemokrater och Centern. Men även Feministiskt initiativ.

Socialdemokraterna förlorar stort i Kiruna (från 32,4 till 25,1) och också i Gällivare (från 41,1 till 34,5). Även V går bakåt i Gällivare (från 17,1 till 12,9). SD går framåt i Gällivare (från 4,9 till 12,3).

Mindre vänsterpartiers upp- och nedgångar

Ett socialistiskt parti som gått framåt är det i Västervik baserad Socialisterna-Välfärdspartiet. Man har gått framåt 0,5 procent till 5,1 procent och behåller sina 3 mandat. Även Vänsterpartiet går framåt och erövrar med 5,0 procent också 3 mandat.

Sämre går det för SAFE i Nässjö. SAFE, som står för Solidaritet, Arbete, Fred och Ekologi, är ett lokalt parti som en gång var en betydande kraft. Nu backar man med 1.9 procentenheter till 4,4 procent. SAFE är fortfarande större än Vänsterpartiet i Nässjö. De senare ligger på 3,9 procent.

Kommunistiska Partiet (KP) ställde upp i kommunalvalen i Göteborg, Lysekil, Karlshamn, Gislaved och Ludvika. I Karlshamn och Göteborg misslyckades man med att ta mandat (0,5 procent i Göteborg och 1,4 procent i Karlshamn). I Lysekil fick man 6,5 procent och behöll sina två mandat, i Gislaved behöll man sitt mandat.

I Ludvika fick nazisterna en rejäl smocka av KP. Själva misslyckades dom att ta mandat men fick se KP med 2,3 procent av rösterna ta ett mandat. Kommunisten som tar plats i fullmäktige är Karl Gustav Nilsson, känd för att läst lusen av den svenska överklassen på Nordeas bolagsstämma. I sin egen hemort Fredriksberg fick han 21,3 procent!

Men man måste också undra vilka de 215 Ludvikaborna är som med öppna ögon lade sin röst för det nazistiska NMR.

Rättvisepartiet Socialisterna, RS, ställde också upp i ett antal kommunalval. I Göteborg verkar man ha fått ungefär en halv procent, samma som KP. I Haninge förlorade man den representation man haft sedan 2006. Kommunens större partier har röstat fram en ny spärr på tre procent i kommunalvalet och trots att RS ökade sitt röstetal räckte inte de 2,8 procent man nådde. Man förlorade därför de två mandat man hade.

I Luleå behöll RS sina två mandat. Värt att notera är Socialdemokratin backade från 48,9 till 37,7 procent medan Vänsterpartiet ökade med 4,4 procentenheter till 10.3 procent och fick 7 mandat. Centerpartiet nära fördubblade sin röster och fick 7,5 procent och SD ökade med två mandat och har nu fem. Men SD i Luleå ligger med sina 7 procent långt under partiets rikssnitt.

Också i Umeå ökade SD men har långt kvar till “skånska” siffror. 5,3 procent och tre mandat har man. I Umeå finns också ett lokalt socialistiskt parti, Arbetarpartiet. I årets val ökade man från 2,8 till 3,6 procent och behöll sina två mandat. Arbetarpartiet är en utbrytning ur Rättvisepartiet Socialisterna.

Men Vänsterpartiet är dock dominerande på vänsterkanten i Umeå. Partiet gick kraftigt fram och erövrade 16,2 procent och 11 mandat; en uppgång med 2. V är nu tredje största parti i Umeå. Moderaterna fick 17,1 procent.  Socialdemokraterna backade från 36,9 till 30,4 procent. Feministiskt Initiativ halverades och förlorade därmed alla sina tre mandat. I riksdagsvalet i Umeå rasar FI från 5,9 till 0,7 procent.

Kommer M och KD samarbeta med SD i kommunerna?

Valet präglades naturligtvis av högernationalisternas framgång. Vad kommer nu att hända ute i kommunerna? Kommer vi att få se hämningarna släppa och ett accepterande av SD från de övriga borgerliga partierna? Främst är det ju KD och Moderaterna som i sina partier säkerligen har krafter som inget hellre vill än att ta makten i samarbete med SD.

Socialister av alla schatteringar har en plikt att finna en väg att i gemensam kamp stoppa högeroffensiven. En folkrörelse måste formeras.

Peter Widen

You May Also Like