Serieseger för Celtic i Europa League

Celtic vann även den näst sista matchen i gruppspelet i Europa League. Det innebär att Glasgowlaget har säkrat seriesegern i Grupp E och blir nu toppseedade inför lottningen av slutspelet.

Torsdagskvällen bjöd kanske inte på bländande fotboll, nej det var snarare träningsmatchkaraktär på matchen. Celtic gjorde vad som krävdes, varken mer eller mindre och vann till slut med 3-1.

Det var en match med ganska lågt tempo som öppnade lite trevande men en bit in i första halvlek tog hemmalaget hand om taktpinnen och dominerade rejält mot Rennes som ställde upp med ett ungt lag. Fransmännen hade egentligen ingenting att spela för då de var förankrade i botten och hade ingen möjlighet att ta sig vidare till slutspelet.

1-0 kom i den 21 minuten och det var ganska logiskt efter att Celtic hade tagit över totalt. Lewis Morgan högg som en kobra på James Forrests inspel i straffområdet, han fick ingen kanonträff men bollen letade sig ändå in i mål. I slutet av halvleken var Morgan nära att bli tvåmålsskytt på nick efter ett fint inlägg från Moritz Bauer, den kunde dock målvakten rädda.

Istället var det Ryan Christie som tog chansen att utöka en minut in på stopptid. Hans skott en bit utanför straffområdet gick hela vägen in i mål. Det var en boll som den franska målvakten borde klarat av. Men 2-0 i första halvlek var helt rättvist trots att Rennes hade skapat några farliga chanser.

Andra halvlek blev om möjligt ännu fattigare på målchanser. Det tände till då och då, som när Rennes fick en trippelchans i den 57 minuten. Celtics målvakt Fraser Forster kunde dock stå i vägen tre gånger om. Celtic fortsatte att kontrollera matchen men släppte kanske in fransmännen onödigt mycket.

Med drygt en kvart kvar fick nyligen inbytta Mikey Johnston avsluta Celtics målskytte. Han låg själv bakom det fina anfallet och kunde till slut placera in bollen i bortre gaveln. Celtics yngre garde är verkligen imponerande och det var riktigt kul att det var de som fick stå för målen den här kvällen.

Fraser Forster skulle dessvärre få kapitulera i matchens sista minut. Adrien Hunou nickade snyggt in slutresultatet 3-1. Celtic är därmed fyra poäng före Cluj inför sista omgången när de möter varandra i Rumänien. Celtic har dessutom slagit sitt eget poängrekord i Europa League. Aldrig har de tagit mer än 10 poäng i gruppspelet. Nu ligger de på 13 och har alltså en match kvar.