Under kvällen delades kulturstipendier och musikpris för 2023 ut… (Foto: Eskilstuna Kommun)

Årets Kulturstipendiater och Musikpristagare hyllades på Kulturfesten i Eskilstuna

Nu i dagarna samlades Eskilstunas kulturliv på Lokomotivet för att hylla konsten, föreningslivet och kulturskaparna i kommunen. Under kvällen utdelades kulturstipendier och musikpris för år 2023.

Eskilstuna Kommuns Musikpris för 2023 gick till Picnic i Parken. Åsa Elzén, Henrik Nordström och Robert Åsbacka fick ta emot varsitt arbetsstipendium, och kulturstipendiet tilldelades Stefan Wistrand.

Kulturstipendier

Stipendierna på totalt 200.000 kronor årligen ger möjlighet att stimulera och bredda kommunens kulturella liv. Det är ett sätt att uppmuntra och stödja kulturellt verksamma personer inom kommunen. Arbetsstipendiet ska göra det möjligt för aktiva kulturarbetare/konstnärer att under en viss tid koncentrera sig på och utveckla sitt konstnärliga arbete.

Stipendierna 2023 tilldelades:

Henrik Nordström – Kompositören och arrangören Henrik Nordström är utbildad i arrangering och komposition vid Luleå Tekniska Universitet. Han har arrangerat och orkestrerat musik till symfoniorkestrar som Göteborgssymfonikerna, Norrlansoperan, Norska Radioorkestern (KORK), Östgötasymfonikerna, Armén Musikkår, Dalasinfoniettan och Radiosymfonikerna, inte sällan i samarbete med den framstående dirigenten och arrangören Hans Ek. Han har ofta arbetat i mötet mellan klassisk musik, jazz, pop och folkmusik, och hans arrangemang har framförts av våra största popartister så som Laleh, Zara Larsson, Miriam Bryant, Frida Hyvönen, Anna von Hausswolff och Deportees, men också jazz- och folkmusiker som Rymden, Lena Willemark och Sofia Karlsson. Nordström rör sig mellan tidsåldrar, genrer och kontexter, men alltid med ett eget avtryck i sina arrangemang. Han arrangerar även till artister hemma i Eskilstuna och förvandlade Kents digra låtskatt till en klassisk körkonsert med Eskilstuna Symfoniorkester och 130 frivilliga körsångare – en publiksuccé framför i STIGA Sport Arena. Henrik Nordström tilldelas 2023 års arbetsstipendium på 60.000 kronor för ett konstnärligt fördjupande arbete som med avstamp i den romantiska Liedertraditionen vill söka nya och spännande uttryck för vår samtid.

Robert Åsbacka – Författaren, österbottningen och sverigefinländaren Robert Åsbacka har givit ut en lång rad romaner och ses som en av Nordens främsta prosaister. Han har översatts till flera språk, har dramatiserats och belönats med flera litterära priser, så som Svenska Litteratursällskapets Pris, Finlands Svenska Televisions Litteraturpris, Regions Sörmlands Kulturstipendium och Tollanderska Priset 2023, som är ett av Nordens största litterära priser. Han har även varit nominerad till bland annat Runebergspriset, Finlandiapriset och Nordiska Rådets Pris. Han debuterade 1988 med diktsamlingen ”Med tungorna hängande”, men det är med romaner och skildringar av samhällets bortglömda outsiders som han verkligen etablerat sig som författare. 2023 avslutade han den kritikerhyllade romantrilogin bestående av ”Kistmakarna”, ”Glömda rum” och ”Takläggarna” i vilken han med värme och ibland absurd humor skildrar ett sönderfallande Folkhemmet ur ett rikssvenskt glesbygdsperspektiv. Robert Åsbacka tilldelas 2023 års arbetsstipendium på 60.000 kronor för att arbeta vidare med sina nya historiska och samtida romanidéer.

Åsa Elzén – Åsa Elzén är utbildad vid the National College of Art and Design i Dublin, vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och Whitney Independent Study Program i New York. Elzéns konst rör sig mellan installation, text, textil, video, performance och deltagarbaserade situationer. Hennes verk har visats nationellt och internationellt på bland annat Moderna Museet, Tensta Konsthall, Rackstadmuseet, Göteborgs Internationella Konstbiennal, Sörmlands Museum, Accerlerator, The Power Plant Contemporary Art Gallery i Toronto, Haus der Kulturen der Welt i Berlin, KV i Leipzig, Brooklyn Museum i New York, Gwangju Biennale i Sydkorea och Eskilstuna Konstmuseum. Hennes teman rör sig ofta kring ekologi, historia och trädan – att sätta mänsklig produktion på paus för att motverka utarmning av jorden. Hon har i flera arbeten fokuserat på arvet efter Fogelstadgruppen, bland annat med verk som ”Träda” och ”Skogen kallar – Ett oändligt kontaminerat samarbete eller Dansandet är en form av skogskunskap”, ett offentligt konstverk som hon skapat tillsammans med konstnärskollegan Malin Arnell och stöttats av Statens Konstråd. Åsa Elzén tilldelas 2023 års arbetsstipendium på 60.000 kronor för att ges möjlighet att fördjupa sitt arbete, ”De tre barriärerna och strålande tid” och sitt skulpturala uttryck med koppar, salt och lera.

Stefan Wistrand – Stefan Wistrand har med sin gedigna kunskap kring improvisationsmusiken och dess utveckling i Sverige varit inspiratör och musikskapare tillsammans med många unga musiker. På skivbolaget Einnicken Records finns flera utgivningar som fått stor uppskattning inom friform och jazzkretsar, inte bara i Sverige, utan runt om i världen. Two Sounds Ensemble, Memento Mori, Nods Off, Fundamental Form och Electic MZ är några av alla konstellationer han spelat i genom åren. Han spelar flitigt på både hemmaplan och på turné, och har varit representerad på konstmusik- och improvisationsfestivaler som Sounds 99 och Perspectives. Wistrand har inte bara förgyllt vår samtid med sitt musicerande, utan har också varit en stark drivkraft för utvecklingen av Eskilstunas musikscen genom att arrangera klubbar, föreläsningar och konserter. Han har också levandegjort Eskilstunas musikhistoria genom boken ”När Jazzen kom till Eskilstuna 1924–1969” och utställningen ”Från Rock-Nisse till Kent – Om musiklivet 1958–1998”. Stefan Wistrand tilldelas 2023 års kulturstipendium på 20.000 kronor för ett konstnärskap som under lång tid och i olika former har berikat och fortsätter att berika Eskilstunas musik- och kulturliv.

Eskilstuna Kommuns Musikpris 2023

Eskilstuna Kommuns Musikpris delas varje år ut till en person, grupp, organisation, institution eller företag som gjort en betydande insats för musiklivet i kommunen, med särskild inriktning på den breda populärmusiken. Eskilstuna Kommuns Musikpris 2023 delas ut till Picnic i Parken.

Juryns motivering lyder:

Sommar. Onsdagskvällar i juli. Oavsett väder. Tusentals människor. Filtar och picknickkorgar. Glädje och gemenskap. En härlig blandning av artister, musik och publik. Gratisunderhållning för alla åldrar och smaker. På stora scenen står lokala stjärnor, regionala talanger och större nationella artister och grupper. Och på lilla scenen är det speciellt program för barnen. Ett evenemang som knyter samman och sprider glädje i vår stad. Det är Picnic i Parken, det.

Denna publiksuccé skapas av initiativtagarna tillsammans med ideella krafter, sponsorer och samarbetspartners för att ge Eskilstunaborna en kulturupplevelse som heter duga. Många av de frivilliga eldsjälarna har varit med sen starten och fler och fler vill bidra. När publiken slår sig ner och njuter av första musikakten har jobbet pågått sedan tidig morgon med att bygga scener, rigga ljud och ljus, lösa en mängd logistik och se till att det funkar med toaletter och sopor. Och när sista ackordet klingat ut börjar jobbet med att ta ner allting. Till nästa onsdag då det börjar om igen.

Detta tillsammansprojekt har nu arrangerats i fem somrar. På kort tid har Picnic i Parken etablerat sig som en ideell kulturell institution som samlar en storpublik och ger dem all möjlig kultur, även sådant som de inte visste att de tyckte om. Vi är många, många tusen som helt enkelt vill vara med om detta igen – nästa sommar och många somrar till.

Årets musikpris är lika mycket till arrangörerna som till alla de ideella krafter och de timmar som volontärerna lägger ner på sin egen semester för att ge Eskilstunaborna en roligare hemester.”

Läs också:

Walter Kurtsson fyller 50 år!

You May Also Like