Gretas Gamlingar i Bergshamra.

Hej alla unga!

Ni har visat vägen för den viktigaste frågan för framtiden – klimatet.

Greta Thunberg satte sig för fyra år sen vid Riksdagshuset och sen dess har ungdomsrörelsen Fridays for future vuxit till en världsomfattande rörelse.

Vi, som är äldre och pensionärer, gick också ut på gatorna och demonstrerade.

Vi som är Gretas Gamlingar och andra grupper av seniorer, står varje vecka på torgen i våra stadsdelar i Stor-Stockholm.

Men var blev ni ljuva ungdom av i valet? Vilka är era drömmar om framtiden?

I valet röstade hälften av er förstagångsväljarna på M och SD, partier som inte har någon plan för att uppnå Parisavtalets mål om högst 1,5% temperaturhöjning. Tvärtom vill dessa politiker ytterligare subventionera fossila bränslen, behålla subventionen till flyget och bryta upp fler gruvor, förutom att bygga fler kärnkraftverk. Och nu har de regeringsmakten också.

I skolvalet röstade 4,7% på Miljöpartiet. Och 60% på högerblocket. Är det en protest mot de äldre, som ställt till det?  “Nån-annan-får-fixat”?  Hur vi möter klimatförändringarna i den närmaste framtiden är en gemensam angelägenhet, åtminstone borde den vara det för alla. Vi behöver varandra för att överleva. Och vi vuxna behöver ungdomens engagemang och drivkraft. Vi gamla ska snart dö, men vi skiter inte i er framtida miljö. Ge inte upp!

Peter Lamming

Gretas Gamlingar i Bergshamra

You May Also Like