Om de hemlösas möjlighet att rösta

Det nedan har jag skickat till redaktionen i P4 Stockholm.

Artikeln jag bemötte från Sveriges Radio, P4 Stockholm.

Hej!
Hörde inslaget om att hemlösa riskerar att inte kunna rösta.
Nu har jag för säkerhets skull varit i kontakt med Valmyndigheten, Skattemyndigheten och Länsstyrelsen för att få rätsida på detta. Om man är eller har varit svensk medborgare så har man ju rösträtt. Att vara folkbokförd och att ha en adress kan skilja sig åt. När jag var hemlös var jag folkbokförd hos Svenska kyrkan. (Någonstans är man ju ändå folkbokförd om du är medborgare). Min adress däremot hade jag c/o hos en kompis. När jag fortfarande var hemlös var jag dessutom i valtider på behandlingshem, och då skickades min röstsedel dit och personalen fick legitimera att jag var jag. Man kan alltså ringa valmyndigheten och få sitt röstkort till vilken adress som helst eller på valdagen ha med sig id och rösta direkt på plats. Man kan också rösta via bud eller med s.k ambulerande röstmottagare. En väljare som på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning inte själv kan ta sig till en röstningslokal kan från och med årets val få hjälp av ambulerande röstmottagare. De ambulerande röstmottagarna är utsedda av kommunens valnämnd och kan ta emot förtidsröster i till exempel väljarens bostad om väljaren begär det. Rösten ska göras i ordning på samma sätt som en förtidsröst i en lokal för förtidsröstning. Ambulerande röstmottagare ersätter kommunala bud.

Med vänlig hälsning

Marina Strandberg

You May Also Like