Samuel Klauningers utställning ”Blåjeans” innehåller ett särskilt urval av tidigare verk, men främst visas måleri från det senaste halvåret… (Foto: Alexi Ageli)

Samuel Klauninger ställer ut på Eskilstuna Konstmuseum

Samuel Klauninger är Eskilstuna Konstförenings stipendiat för år 2023, och i stipendiet ingår en separatutställning på Eskilstuna Konstmuseum. Utställningen arrangeras av konstföreningen. Samuel Klauningers utställning “Blåjeans” innehåller ett särskilt urval av tidigare verk, men främst visas måleri från det senaste halvåret.

Samuel Klauninger – “Blåjeans”

Samuel Klauninger är Eskilstuna Konstförenings stipendiat för 2023, och i stipendiet ingår en separatutställning på Eskilstuna Konstmuseum. Utställningen arrangeras av Eskilstuna konstförening, som varje år delar ut ett stipendium till en förtjänstfull konstnär med anknytning till just Eskilstuna. Första gången stipendiet delades ut var 1961.

Samuel Klauningers utställning “Blåjeans” innehåller ett särskilt urval av tidigare verk, men främst visas måleri från det senaste halvåret. Klauninger arbetar oftast i liten skala och eftersträvar ett uttryck där både måleri och teckning samverkar. Verken kommunicerar små berättelser – en bildvärld som förmedlar olika färgtoner av verkligheten.

Samuel Klauninger. (Foto: Erling Persson)

Samuel Klauninger (född 1995) är uppvuxen i Torshälla, men han är numera bosatt och verksam i Malmö.

Eskilstuna konstförenings motivering

Samuel Klauninger är en konstnär som verkar inom folkkonsttraditionen och som låter sig inspireras av populärkulturen, såsom skejtar-kultur, tv-spel och serietidningar. Med sina färgglada målningar, teckningar och skulpturer skapar han verk som ofta kombinerar klassiska referenser med moderna influenser. Hans konstverk präglas av en stark närvaro och personlighet som tydligt visar hans engagemang och passion för konsten. Med sin finstämda förmåga att infiltrera konsthistoriska epoker med nya och oväntade element skapar Samuel en egen unik stil och ett uttryck som berör och fascinerar.

För sin konstnärliga talang och sitt starka engagemang för konsten har Eskilstuna Konstförening beslutat att utse Samuel Klauninger till 2023 års stipendiat. Samuel är en företrädare för samtidskonsten och en konstnär på frammarsch, så det är med stor glädje vi tilldelar honom detta stipendium.”

Vernissage

Vernissage blir det lördagen den 27 maj klockan 12.00–16.00 på Eskilstuna Konstmuseum i Munktellstaden. Klockan 14.00 blir det invigning och stipendieutdelning. Tal av Mårten Carlsson, konstlärare på Eskilstuna Folkhögskola samt Ulf Rehnholm, ordförande i Eskilstuna Konstförening.

Utställningen ”Blåjeans” pågår sedan fram till och med den 27 augusti i höst.

Eskilstuna Konstmuseum i Munktellstaden.

Läs också:

Linda Karlsson och Samuel Klauninger ställer ut på Ebelingmuseet i Torshälla

You May Also Like