Jag har skrivit flera gånger om de usla pensioner som många har i Sverige. Att cirka 300 000 lever som “fattigpensionärer” i ett av världens rikaste länder.
Mitt senaste inlägg var 16 januari 2021 under rubriken: “Äntligen! – Nu kan man andas ut”, där jag raljerar över den enorma pensionshöjningen jag själv fick – 149 kronor i månaden i påslag så att man får ut 11 586 kronor i pension från staten efter att ha arbetat heltid i 49 år. Ja, 48 år om man ska vara noga och räkna bort året i lumpen.
Nu kan man ta del av statistik från Socialdepartementet som visar att Sverige är sämst i Norden när det gäller “fattigpensionärer”:
“Andelen 65+ med inkomster under 50% av medianinkomsten”. Stapeldiagrammet är otydligt med svaga linjer så det är svårt att läsa exakt. Men ungefär så här ser det ut:
• Finland 7 procent fattigpensionärer
• Norge 4 procent fattigpensionärer
• Island 3 procent fattigpensionärer
• Danmark 3 procent fattigpensionärer.
Korea ligger sämst till. Jag antar att man avser Sydkorea, med 47 procent fattigpensionärer. Därefter kommer Lettland, Estland, Ungern och Mexico.
Gränsen för “fattigpensionär”, eller “låg ekonomisk standard” som det egentligen heter enligt EU, är när pensionen understiger 60 procent av medianinkomsten i respektive land.
I det här diagrammet från Socialdepartementet använder man 50 % som gräns.
Jag vet inte varför. Är det för att det ska se “snyggare” ut?
Sätter man gränsen 5-10 % av medianinkomsten har vi kanske inga fattigpensionärer?
Men jag utgår från att det fortfarande är 60 procent som gäller (kanske felskrivet i diagrammet som visas i Aftonbladet, och som jag fotograferat av?) Då innebär det att gränsen för “fattigpension” i Sverige ligger runt 13 000 kronor i månaden – efter skatt.
Har man låg pension har man ofta rätt till bostadstillägg. Detta bostadstillägg måste man ansöka om hos Pensionsmyndigheten.
Ungefär 285 000 pensionärer har så låg pension att de får bostadstillägg så att de på nåder kan hanka sig fram.
Men det finns ett mörkertal som innebär att cirka 100 000 pensionärer som har rätt till bostadstillägg inte ansöker. De kanske inte vet att de har rätt till detta bidrag. De kanske inte vet var och hur man ansöker om bidraget.
Jag vet också, genom kontakter med Tantpatrullen (som jag också skrivit om i eFOLKET), att det finns pensionärer som tycker det är förnedrande att be om bidrag och att de därför låter bli att söka.
Nu får vi ju också höra, främst från borgerligt håll, att det är “fult” att leva på bidrag. Då ska man också belastas med skamkänsla när man som pensionär ansöker om bostadstillägg.
Notera att det heter “bostadstillägg” för pensionärer och “bostadsbidrag” för övriga. Men det är bara en lek med ord.
Pensionsmyndigheten ska visst göra en “drive” för att informera pensionärer om vilka som har rätt till bostadstillägg, var – och hur – man ansöker.
Tänk vilken byråkratisk apparat detta är. Hur mycket kostar det att administrera och kontrollera dessa bostadstillägg? Dessutom tar det tid. Den som ansöker får vänta ett halvår eller ännu längre innan man får svar.
Även om pengarna man eventuellt har rätt till betalas ut retroaktivt, är det inte alla som kan vänta när man har riktigt usel pension. Alla har inte “en årslön på banken” som buffert, som finansminister Ann Wibble sa en gång i tiden att alla borde ha.
Vore det inte bättre om pensionerna var så pass anständiga att alla kan leva ett ekonomiskt tryggt och dräglig liv utan bidrag?
När värnskatten avskaffades fick Nyamko Sabuni och Annie Lööf (C) 40 000 kronor om året i sänkt skatt. De som lyckades få igenom denna skattesänkning i januariavtalet.
Statsministern fick nyligen påökt med 4 000 kronor per månad så att han nu har 190 000 kronor i månaden. Övriga statsråd fick 3 000 i månaden i höjda arvoden.
Då känns det lite “futtigt” om fattigpensionärer ska nöja sig med några tior eller någon hundralapp i högre pension.
“Många får riktigt låga pensioner. Det här pekar på en orättvisa som finns i pensionssystemet”, konstaterar socialminister Ardalan Shekarabi (S) i Aftonbladet, 16 februari.
Har socialministern någon idé om vad man ska göra om man vill undanröja denna orättvisa?
Jodå, ännu en utredning. “Socialdepartementet utreder en höjning av pensionsavgiften”.
Många fattigpensionärer hinner avlida. De kommer aldrig att få uppleva några anständiga pensioner.
Rolf Waltersson