Ryttartävlingarna på Strömsholm startade på nationaldagen och höll på i fyra dagar.
Det var en härlig nationaldag med sol, värme och lite blåst på förmiddagen, men det kändes som att det skulle bli varmare under dagen och det blev det för alla, även för en utmattad besökare. På väg ut till tävlingsbanorna mötte jag ett elegant ekipage men tyvärr så såg jag inte till detta ekipage mer.
Invigningstal och stipendieutdelning till eleverna från ridgymnasiet började det med.
Sedan fortsatte det med dressyr, som var för en som såg det för första gången i verkligheten intressant, hur ryttarna kunde hantera sin häst i dom olika gångarterna. Poängsättningen vågar jag inte uttala mig om. På banan intill så pågick hopptävlingen med både fart och fläkt. På detta område har jag lite mer kunskap, då det gäller både tid och antalet rivningar. Senare på eftermiddagen hade dom dressyr för fältryttarna.
På ett av fälten hade man Svenska Mästerskapet i hästskosmide. Dagen därpå skulle deltagarna även få sko hästar som skulle komma in. Vidare så fanns det utställare för olika produkter men det var främst försäljning av hästrelaterade produkter som uppskattades av många.
En del av deltagarna har väl fungerande transporter för hästar och sig själva.
Sevärdheten Strömsholm: I mitten av 1500-talet anlades en borg av Gustav Vasa i den strida strömmen. Borgen revs till stora delar sedan av riksänkedrottningen Hedvig Eleonora på 1660-talet och det nya befintliga började uppföras. Slotten fick stå tillbaka på grund av att Drottningholm uppfördes under samma tid. Det var cirka tjugo olika byggnader inom slottsområdet som hade olika funktioner.
Slottet fick prinsessan Sofia Magdalena av Danmark i bröllopsgåva efter giftermålet med tronföljaren Gustav (III). Omfattande inredningsarbeten inleddes året därpå. Stilen som användes är gustaviansk, men matsalen går i kinesisk stil.
Här började Gustav Vasa med hästuppfödning för Sveriges armé på kungsgården.
Idag finns det ett ridgymnasium här. Varje år genomförs det tävlingar i lustträdgården.
Från 1868 fram till 1968 var Strömsholm platsen för arméns rid och körskola.
Text och Foto:
Håkan Segerberg