Det kommer under hela eftermiddagen på Nationaldagen att finnas massor att uppleva och göra i Stadsparken i centrala Eskilstuna – uppträdanden, aktiviteter och mycket mer…

Eskilstuna: Nationaldagsfirande i Stadsparken

Nu på torsdag (6 juni) hälsas alla välkomna till Stadsparken i centrala Eskilstuna. Det för att tillsammans fira Sveriges Nationaldag. Under dagen blir det uppträdanden och massor av aktiviteter att delta i. Det är Kultur- och fritidsförvaltningen som har uppdraget att ordna firandet.

– Vi hoppas på en riktig folkfest där vi firar genom att uppleva och delta, säger Pernilla Dåverstam som jobbar på Eskilstuna Kulturskola, och som ansvarat för att sätta ihop programmet.

Firandet börjar med att Eskilstuna Gardet spelar på Fristadstorget klockan 11.15, för att sedan marschera till Stadsparken.

Program på scenen

  • Klockan 12.00 – Ann-Sofie Wågström (S), Kommunfullmäktiges ordförande håller tal (ca 12.30). Blåsmusik och drill med Eskilstuna Gardet. Stråkelever från Kulturskolan spelar folkmusik. Kulturskolans körer sjunger in sommaren. Kolhusteatern bjuder på smakprov från sommarens musikal ”9 to 5”.
  • Ca 13.30 – Dansuppträdande med elever från Kulturskolan, Eskilstuna Dansakademi och Let’s Move. Strömbergs Orkester brassar loss. Kulturskolans musikalelever visar valda delar från vårens musikal ”Familjen Addams”. Sångelever från Kulturskolan framträder. Scenknuten bjuder på smakprov från höstens musikal ”En värsting till syster”.
  • Ca 15.00 – Kulturskolan bjuder på maffig orkestermusik. Fröken Elvis avslutar dagen med en medryckande spelning.

Mycket att göra för alla åldrar

Man kommer att kunna  prova på olika musikinstrument; piano, dragspel, trummor, stråkinstrument, blåsinstrument, oud, gitarr och ukulele. Varför inte kika in i tältet hos Kulturskolans kurs ”Bild och form” och se en utställning som gjorts i samarbete med Kommunens mötesplatser och Integrationsspåret – skapa med böcker. Vidare kan man testa käpphästhoppning, discgolf, boule, boxning, gymnastik, drill, handboll, e-sport och parasport. Träffa Stadsbiblioteket, Teaterföreningen Sigurd, scouter och Svenska Kyrkan. Trollstavstillverkaren Far Hågan och hans vänner lär barnen magitrick. Brukshundsklubben har uppvisning. Klä ut dig i Rebeckas kostymhörna. Happy Kids och Eskilstuna Folkhögskola bjuder barnen på ansiktsmålning. På området kommer det under dagen att finnas varmkorv och fika till försäljning.

Nya svenska medborgare särskilt inbjudna

Under 2023 blev drygt 1000 Eskilstunabor nya svenska medborgare. De nya medborgarna har fått diplom och brev från Kommunfullmäktiges ordförande Ann-Sofie Wågström (S). Brev och diplom har skickats ut tillsammans med en inbjudan till Eskilstunas nationaldagsfirande i Stadsparken, där de välkomnas med tal och sång från scenen (ca 12.30).

Trafik: Strandgatan avstängd

För nationaldagsfirandet kommer en scen att byggas upp i Stadsparken i centrala Eskilstuna. En del av Strandgatan (den precis framför Klosters Kyrka) kommer att vara avstängd för att användas som backstageområde. Från och med på kvällen den 5 juni fram till kvällen den 6 juni leds trafiken istället om via Gränsgatan och Törnerosgatan.

Strandgatan stängs av mellan rondellen Västergatan och övergångsstället Östergatan. Avstängningarna gäller från klockan 18.00 den 5 juni till klockan 19.30 den 6 juni. Trafiken leds då om med orange vägvisning via Gränsgatan och Törnerosgatan. Strandgatan utanför Klosters Kyrka kommer att användas för backstageområde till den scen som byggs upp i Stadsparken, och som kommer att användas under nationaldagsfirandet…

You May Also Like