Ryska, kyrilliska, bokstäver på parabolen på norskastugan svenska försvarsmakten hyrde under nato-övningen. Avfotograferat från dataskärmen.

Ryss-skräcken får nytt bränsle – Aluminiumsmältverket i Sundsvall ägs av rysk oligark med koppling till Kreml

7 april blev det stor uppståndelse när TV4-nyheterna rapporterade den något sorglustiga och pinsamma nyheten att svenska försvaret under senaste Nato-övningen hyrde stugor i en nordnorsk stugby som ägs av ryssar. Ryssar som har kopplingar till Putin och Kreml.

En av ägarna till den norska stugbyn, Igor Morar, borgmästare i Murmansk, är medlem i samma parti som Putin, Förenade Ryssland.

Lite pinsamt kan man tycka. Nu när ”vi” övar att försvara oss när ryssen kommer, så bor militärer i ”rysstugor”.

Jag antar att det var befäl som bodde i stugorna. För soldaterna ska väl härdas genom att övernatta i tält i snön och kylan i Nordnorge.

Att parabolantennerna på stugorna hade ryska kyrilliska bokstäver var inget som fick polletten att trilla ner hos de i övrigt alerta och misstänksamma svenska befälen.

Lustigt nog ligger den norska stugbyn som ägs av ryssar med utsikt över en norsk militärflygbas.

”Skämskudde på”, är kommentaren från Jörgen Holmlund, lärare i underrättelseanalys vid Försvarshögskolan.

SVERIGES ENDA ALUMINIUMFABRIK ÄGS AV RYSK OLIGARK

Den andra nyheten under denna sändning är att den enda aluminiumfabriken i Sverige ägs av en rysk oligark och mångmiljardär. Det är aluminiumsmältverket i Sundsvall, Aluminium AB Kubal, som är en av världens största aluminiumfabriker. Detta aluminiumföretag ägs och kontrolleras av den ryska oligarken Oleg Deripaska som sägs ha nära kopplingar till Putin.

Oleg Deripaska står också på sanktionslistan av både EU och Ukraina anklagad för att genom sin verksamhet vara medansvarig för Rysslands krig mot Ukraina genom att man levererar råvaror till den ryska vapenindustrin. Bland Oleg Deripaskas många bolag finns även ett som tillverkar militärfordon till den ryska armén.

Deripaska är också storägare i den österrikiska byggkoncernen Strabag. En koncern där även flera svenska bolag ingår. Denna byggkoncern är med och bygger infrastrukturprojekt som Förbifart Stockholm, Citybanan i Stockholm och Marieholmstunneln i Göteborg.

Nu har alltså denne ryska miljardär hamnat på EU:s sanktionslista. Han står sedan tidigare även på USA:s och Storbritanniens sanktionslista.

En av dem som nu fått ”byxångest” är Centerpartiets Martin Ådahl, han som prisbelönades för några år sedan med en tavla föreställande en brinnande LO-borg. Nu kräver Ådahl att aluminiumfabriken i Sundsvall ska förstatligas, trots att förstatligande strider mot hans centerpartistiska och nyliberala DNA.

Utrikesminister Billström (M) är mera tveksam. Han vill gärna se utökade sanktioner mot Ryssland.

”Så vi arbetar med den här frågan”, är Billström tydliga kommentar till SVT Nyheter.

Det märkliga är att både regeringen, genom Billström, och genom centerns Martin Ådahl vaknar till liv just nu.

Redan för två år sedan ringde larmklockorna:

”Ryska oligarken bakom Sundsvallsbolag på EU:s sanktionslista”, var rubriken från SVT Nyheter 10 april 2022.

Där kan man läsa att SVT i en rad publiceringar granskat Oleg Deripaskas ekonomiska intressen i Sverige. Bland annat att han är största enskilda ägaren i ryska Rusal som i sin tur äger aluminiumsmältverket Kubal i Sundsvall.

Kan ju lägga till att när det här avslöjades i april 2022 var det Magdalena Anderssons S-regering som styrde Moder Svea.

Det är inte lätt att som oinvigd amatör i alla krångliga affärer hit och dit hålla reda på vem som äger vem och vad.

Men om jag fattat galoppen rätt så är Aluminium AB Kubal dotterbolag till den stora koncernen EN+ Group plc, som är ett av världens största metallföretag utanför Kina, och som grundades av just Oleg Deripaska.

2022 rapporterade företaget intäkter på 10,36 miljarder dollar, vilket motsvarar mer är 100 miljarder kronor.

EN+ Group plc är börsnoterat på London Stock Exchange.

Säga vad man vill om dessa kapitalister – de är gränslösa i sin verksamhet. Oavsett varifrån de kommer, Ryssland, USA, Kina, Sverige, Tyskland och så vidare.

Inte ens det svenskaste vi vet är längre svenskt. Våran svenska Volvo ägs nu av ett kinesiskt bolag.

Och Wasa knäckebröd, som fått sitt namn efter kungen och landsfadern Gustav Vasa, ägs sedan 25 år av italienska Barilla-koncernen.

Som om inte detta vore nog. Vårat kära IKEA, som inredde Sverige, ägs idag av holdingbolaget Inter Ikea Holding, registrerat i Luxemburg, vilket i sin tur ägs av stiftelsen Interogo Foundation, registrerad i Liechtenstein.

Som sagt – kapitalismen är gränslös. Detta i en tid då nationalismen och patriotismen blir alltmer inskränkt och begränsad. ”Sverige åt svenskarna”, Norge åt norskarna”, ”Danmark åt danskarna”, Färöarna åt färöingarna”; ”USA åt Donald Trump” och så vidare.

OBS, jag skrev ”norskarna” med flit för att det språkligt flyter på bättre.

Proletärer i alla länder, förenen eder! Vi har bara våra bojor att förlora, men en hel värld att vinna!

Lästips:

Ryska oligarken bakom Sundsvallsbolag på EU:s sanktionslista – SVT Nyheter. 10 april 2022

Centerns krav: Förstatliga rysk aluminiumfabrik i Sundsvall – SVT Nyheter. 7 april 2024

Rysk aluminiumjätte i Sundsvall saknar komponent från Ukraina – Arbetet. 28 februari 2022

Försvaret hyrde rysstugorna i två veckor: ”32 sängplatser” – TV4 Nyheter. 7 april 2024

Kubal – Wikipedia

Oleg Deripaska – Wikipedia

Rolf Waltersson

You May Also Like