eFOLKET besökte ons 7 oktober en handbollsträning för ungdomar, arrangerad av Eskilstuna Streetgames och HK Eskil. Handbollsträningen ägde rum i Årbyskolans idrottshall och riktade sig till ungdomar som inte är medlemmar i en handbollsförening.
När det kommer till sport är Eskilstuna till mycket en handbollsstad. GUIF och HK Eskil är två lag som alla svenskar, som är något så när insatta i handboll, känner till. Många är dom framstående handbollsspelare som denna stad producerat. Mattias Zachrisson, Tomas Svensson, Bobban Andersson, Rikard Hanisch, Simon Aulen, Markus Stegefelt, för att nämna några.
Men för att Eskilstuna ska vidhålla sin handbollsprägel krävs nyrekrytering. Barn och ungdomar måste introduceras och skolas in i sporten. Något som oftast några få eldsjälar, i form av föreningsmänniskor, brukar ta på sig att göra.
Under en mulen oktoberkväll besöker eFOLKET några av dessa eldsjälar. Platsen är Årbyskolans idrottshall, och i hallen befinner sig 29 stycken Årbyungdomar. Iklädd tränartröjan är Lukas Eriksson Ljungblom, annars A-lagsspelare i HK Eskil.
Av Lukas får vi veta att kvällens handbollsträning är en del av en integrationssatsning med namnet Street Games. Street-Games har dragits igång av RF-SISU Sörmland (Riksidrottsförbundet – svenska idrottsrörelsens studieförbund) och har som mål att stärka idrottsföreningslivet i Sörmlands förorter.
– Vi jobbar i vad vi kallar “idrottssvaga områden”, säger Lukas, vilket betyder att i just dessa områden är antalet utövare och aktiva i föreningslivet färre än i andra områden. I Eskilstuna är dessa områden bland annat Årby, Lagersberg, Fröslunda och Skiftinge. I dessa områden är det alltså inte lika många som utövar idrott i jämförelse med andra områden, förutom fotbollen, som oftast lyckas bäst i att aktivera förortsungdomarna. Tanken med Street Games är att lokala ungdomar från området ska utbildas till att bli idrottsledare, och att dom tillsammans med olika idrottsföreningar ska arrangera idrottsaktiviteter åt övriga ungdomar i bostadsområdena.
Och din roll inom SteetGames är alltså att vara handbollens representant?
– Ja, precis. Jag tog själv initiativ om att arrangera dessa handbollsaktiviteter och tillsammans med SISU fungerar samarbetet jättebra. Handbollen i denna stad är inne i lite av en kris, då vi ser att tillförseln av nya spelare krymper. Sedan är det ju ett faktum att handbollen är en väldigt “vit sport”. Spelarna med utländsk bakgrund är få. Vår sport behöver bredda sig och få in representanter från hela samhället.
Och ditt initiativ verkar ju ha burit frukt, med tanke på att vi står här på en onsdagskväll med nästan 30 Årbyungdomar som tränar handboll?
– Ja, det har det gjort. Och fler har vi varit. Förra veckan var antalet ungdomar 47. Med så många ungdomar blir det lite stökigt att få till träningen rent praktiskt, men det är det värt med tanke på det starka intresset och den positiva responsen från ungdomarna.
Och det går inte att tvivla på att engagemanget hos ungdomarna är starkt. Det tjoas, skrattas och springs från den 8- 13-åriga skaran med ungdomar, som precis börjat lära sig hur man kastar en handboll och vilka regler som gäller under matchspel. Förutom antalet är det också glädjande att se att könsuppdelningen är jämn. Antalet tjejer är en bra bit över tio, och dom flesta är minst lika aktiva som killarna på planen. När ungdomarna inte spelar match mot varandra så tränar dom i den hinderbana som lagledaren för HK Eskils herrlag, Martin Österman, har ställt upp.
Hur länge till kommer ni att fortsätta med denna satsning?
– Länge till, svarar Lukas. Tre terminer till är bestämt med just denna satsning, men det långsiktiga målet blir att skapa ett slags handbollsakademi som lär upp duktiga framtida handbollsspelare. En vision är också att kunna skapa handbollslag med dessa ungdomar för tjejer och killar och i alla åldersklasser. Det vore ett lyft för både handbollen i Eskilstuna och för barnen i dessa områden.
Linus Bouvin