Foto: Rolf Waltersson

Aktiv 100-åring – Hyresgästföreningen i Eskilstuna

Idag (11 maj) firades 100-årsdagen av bildandet av en hyresgästförening i Eskilstuna.

1918 ledde en kamp mot hyreshöjningar i kvarteret Ostran till att de boende samlades på gården och beslutade att ta kamp. Ostran finns kvar, gården är belägen mellan Galléengatan, Carlavägen, Uttermarksgatan och Klostergatan. De ursprungliga husen är rivna men husen är formerade på samma sätt runt gården som de ursprungliga.

Hyresgästerna led nederlag mot bostadsbolaget (ägt av Munktell och Stålpressen) Men den 22 februari 1920 kunde Eskilstunas Hyresgästförening hålla sitt första årsmöte.

Hundra år efter att folket i Ostran samlats på sin gård och beslutat att ta kamp anordnar Hyresgästföreningen en sammankomst på Fristadstorget med tal och artistuppträdanden.

Deltagarna kunde förutom kaffe och tårta också förse sej med bra information om Hyresgäströrelsens verksamhet och historia. Inne på ABF kunde man också få se en mycket informativ film om rörelsens historia.

Helena Frisk. Foto: Rolf Waltersson.

Helena Frisk, ordförande för Hyresgästföreningens Region Mitt (Dalarna, Värmland, Sörmland och Örebro) och Förbundsordförande Marie Linder höll inspirerande tal om historia och nutida utmaningar. Marie Linder tog kraftfullt avstånd från ”Januariöverenskommelsen” det vill säga det 73-punktsprogram som Socialdemokraterna, Miljöpartiet , Centern och Liberalerna kommit överens om. Särskilt tog hon naturligtvis upp regeringspartierna ambition att införa marknadshyror , vilket kommer att leda till kraftiga hyreshöjningar och en mycket försvagad ställning för hyresgästerna.

Det nuvarande S-M-C-styret i Eskilstuna diskuterar nu ytterligare utförsäljning av kommunfastigheters bestånd till det privata ägandet. Eskilstuna-moderaternas Jari Puustinen har ju föreslagit att privatisera 2600 lägenheter och hans parhäst, socialdemokraternas Jimmy Jansson har deklarerat sej beredd att diskutera frågan.

Talarna från Hyresgästföreningen ställde sej naturligtvis mycket kritiska till detta.

Artistuppbådet innehöll bland andra dragspelsorkestern Smedhalvorna, gitarr-kvartetten Tuna Gitarrer, och trubaduren Kent Johansson. Vi fick också lyssna till en fiol-duo bestående av systrarna Barin & Narvin Ibrahim som växlade mellan kurdisk musik och svenska låtar. Smedhalvorna visade sin bredd, från Lennon-McCartney till Evert Taube. Tuna-Gitarrer hade en skön samling låtar liksom Kent Johansson.

Konferencier var Peter Torsén och hela tiden kunde man beundra Clownen Beccalur som på distribuerade programblad och konverserade mötesdeltagarna spatserande på sina imponerande styltben.

Med tanke på de attacker på hyresgästerna som förslaget om marknadshyror innebär och givet det faktum att nästan ingen nybyggnation för låginkomsttagare sker så står vår 100-åring inför stora utmaningar. Bostadsfrågan är definitivt en central fråga i kampen för ett jämlikt och tryggt samhälle. Herrarna och damerna bakom “januariöverenskommelsen” och herrarna Puustinen/Jansson kanske snart ställs inför en folkrörelse grundad på målen jämlikhet och rättvisa.

Foto: Rolf Waltersson

Text: Peter Widén

You May Also Like