Foto: Chandler Cruttenden / unsplash.com.

Regering har inga synpunkter på Turkiets flyganfall mot kurdiska områden i norra Syrien

Inte helt oväntat genomför nu Turkiet nya militära anfall in i norra Syrien. Erdoğan har ju “förvarnat” om detta under flera månader. Att skylla på terrordådet i Istanbul för en vecka sedan är bara svepskäl för att försöka “legitimera” Turkiets systematiska angrepp mot det kurdiska folket.

Tidigare benämndes inte ens kurder i Turkiet för kurder. Den officiella benämningen på kurder var “bergsturkar”, som ett led i förnekandet av kurdernas kulturella identitet. Merparten kurder i Turkiet är ju bosatta i det bergiga östra Turkiet. Därav “bergsturkar”.

Begreppet “bergsturkar” användes ända fram till början av 1990-talet. Efter kritik från det internationella samfundet och i försök att få bli medlem i EU, slutade Turkiet officiellt att kalla kurderna för “bergsturkar”.

Detta bör sägas för att påvisa hur Turkiet under lång tid på olika sätt försöker utplåna allt som är kurdiskt, och att flyganfallen i norra Syrien nu ingår i den Turkiska regimens plan att helst utplåna det kurdiska folket.

Vid tidigare militära anfall mot kurdiska områden i norra Syrien har den svenska regeringen reagerat med kraftfulla fördömanden:

“Sverige fördömer den turkiska offensiven i nordöstra Syrien. Regeringen kommer föreslå för riksdagen att EU ska införa sanktioner mot Turkiet i form av ett vapenembargo – ett förbud mot att exportera vapen till Turkiet. Kurdernas mycket viktiga insatser för att bekämpa Daesh och förhindra spridningen av terrorism i regionen har varit avgörande.

Den militära offensiven strider mot folkrätten, destabiliserar läget på marken och riskerar att få stora humanitära konsekvenser, inte minst för kurderna. Instabiliteten i nordöstra Syrien riskerar att gynna Daesh och försvåra för alla parter i området – inte minst civila och hjälporganisationer.

Vi står i nära kontakt med företrädare i regionen och arbetar tillsammans med likasinnade länder inom EU”.

Detta skriver dåvarande utrikesminister Ann Linde (S) på sin Facebooksida 10 oktober 2019.

Men det var då det. Det var före Sveriges ansökan om Nato-medlemskap. Detta var innan Erdoğan började ställa krav för att godkänna Sverige som Nato-medlem.

Nu är det andra tongångar. Vapenförsäljningen till Turkiet ska återupptas, trots att man då stoppade vapenförsäljningen med motiveringen att Turkiet i strid mot folkrätten angrep nordöstra Syrien.

Redan den förra S-regeringen började backa i synen på kurderna för att blidka Erdoğan.

Och den nuvarande regeringen har inte ens en kommentar, enligt vad jag hörde på radion P1 vid 15-tiden idag. I stället funderar regeringen på om inte EU borde bestämma vad vi ska tycka angående Turkiets militäroffensiv in i Syrien.

Nästa gång Turkiet går till anfall kanske man har svensktillverkade vapen till sitt förfogande. Man har ju de vapen man köpte före vapenembargot oktober 2019. Och när vapenembargot nu upphör kan Turkiet köpa nya svenska vapen.

PS. Jag ser att utrikesminister Billström (M) uttalat sig i kväll:

“Memorandumet mellan Turkiet, Finland och Sverige innehåller en del som säger att vi inte ska ge stöd till PYD/YPD; det handlar inte om att Sverige behöver stödja militära operationer mot dessa grupper”, säger Billström enligt Omni.

Det är till att vända på steken. I stället för att kritisera Turkiets militära angrepp i norra Syrien, där både sjukhus, kraftverk och flyktingläger bombats (enligt Agenda i kväll), handlar det enligt Billström om att Sverige inte behöver ge sitt stöd till Turkiets militära angrepp.

Så skönt. Avtalet förpliktar inte Sverige till att ge sitt stöd åt Turkiets militära anfall in i norra Syrien.

Ryggrad som en geléråtta.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like