Recension: Nike Markelius förvandlar glitter till glöd

Artist: Nike Markelius
Skiva: Glitter till glöd (dubbel-LP)
Utgivningsår: 2019
Genre: Rock
Skivbolag: Erik Axl Sund

Det är svårt att placera Nike Markelius i ett specifikt fack. Men en sak är säker, hennes röda tråd löper kraftfullt genom låtarna och skapar en helhet. Fundamentet består av rock, men av de 14 låtarna kan rocken bestå av indie, blues, alternative och progressive. Det är helt enkelt väldigt mycket musik inblandat, inte bara genremässigt utan även i arrangemangen. Att lyssna igenom låtarna är inte samma sak som att lyssna färdigt på dem, för helt färdig blir man aldrig riktigt eftersom arrangemangen är så rejäla.

Det här är singer/songwriter på hög nivå. Visst kan sången vara ganska teatralisk emellanåt, men hennes sätt att sjunga lyfter texterna. Och Nike har en röst som är både klassiskt vacker och djup vilket man hör bra i Fallen ängel. Det finns en mystik och något drömskt. Miljonprogrammen Byggdes är däremot ösigare och jag tror att Thåström sitter på sin kammare nu med en viss avundsjuka över att inte han skrev den låten.

Tre av låtarna är översatta covers, Vingar är från början Wings, skriven av Patti Smith. De två andra är Mitt Namn och Kattguld som Lhasa De Sela ligger bakom. Just Kattguld är en av skivans absoluta höjdpunkter. En anledning till att jag tycker det kan nog bero på att jag älskar Stefan Sundström och den låten påminner mycket om honom. Ni förstår nog, det är Thåström, Sundström och Markelius, de ligger alla och puttrar i samma gryta trots att ingen låter som den andra. Speltiden ligger på 67 minuter och skivan är snyggt förpackad i ett gatefoldomslag.

Nike Markelius – Fallen Ängel

Bilder från: www.nikemarkelius.com

You May Also Like