Recension: Beatundercontrol – In Dub

Band: Ulf Ivarsson’s Beatundercontrol
Skiva: In Dub (7″ vit vinyl)
Genre: Dub
Utgivningsår: 2018

Ulf Ivarsson

Ulf Ivarsson som ligger bakom Beatundercontrol har en gedigen musikalisk bakgrund. Som 13-åring köpte Ulf sin första bas och såhär 40 år senare har han spelat med bland annat Thåström, Thomas Di Leva och Olle Ljungström och även i band som Hedningarna, Sky High och Enter the hunt. Det finns med andra ord knappt en enda genre som Ulf inte petat i.

Med projektet Beatundercontrol släpptes första albumet The Introduction 2003. Efter det har det blivit två till. Det senaste In Dub kom ut 2013. Nu är alltså Ulf Ivarsson tillbaka med två nya låtar (Black Engine Dub / Concrete Dub) på vit vinyl.

Från början brukade dublåtar placeras på reggaesinglarnas B-sidor som instrumentala remixar av A-sidan. Det var vid mixerbordet som dublåtarna skapades. Idag är det inte bara reggae som ligger till grund för dub. Dessutom är tekniken så väl utvecklad att möjligheterna till att skapa är oändliga.

De två låtarna på den här singeln har de viktigaste beståndsdelarna med tunga basgångar som borrar sig djupt in i hjärnan. Här finns ekon, samplade ljud och den klassiska melodican som skickar tankarna till Augustus Pablo. Därifrån är dessutom inte klivet långt till King Tubby. Däremot är det ett par steg mellan dessa giganter och Beatundercontrol.

Att komma i närheten av vad de jamaicanska producenterna gör klarar förmodligen ingen. Men här är två låtar som är väldigt välproducerade och utan tvekan klubbvänliga. Jag är väldigt svag för dub med lite mer rytmgitarr så det är något jag kan sakna. Trots det håller den här singeln hög klass.

You May Also Like